2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Szombathely

Kézműves Kuckó őszi díszekkel

Idén májusban nyílt meg a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ajándékboltja az Uránia Udvarban.

Az egyedi használati, ajándék- és dísztárgyakat, szezonális termékeket a szervezet Vörösmarty utcai műhelyében hajléktalan, megváltozott munkaképességű emberek készítik. A szociális foglalkoztatásban évente mintegy 30 hajléktalan ember vesz részt.


Kincseket rejt a bolt az Uránia Udvarban Fotó: CSG

A faanyagot kézi lombfűrésszel vágják ki, csiszolják, majd festik, díszítik és lakkozzák az ott dolgozók, a filc- és papírtermékek is egyedileg, kézzel készülnek. Népszerűek a fa ajtótáblák, kopogtatók, hűtőmágnesek, díszdobozok, zsebkendőtartók, irattartók, kulcsakasztók, képtartók. Kézzel varrott állat- és mesefigurás filc ujjbábok, ezekből összeállított mesecsomagok, illetve kulcstartók, ablakdíszek, könyvjelzők, színes csomagolópapírok, ajándéktáskák, üdvözlőlapok, ajándékkísérő kártyák is színesítik a kínálatot. Természetesen az ősz is beköltözött a boltba, nagy választékban kínálnak évszakhoz illő csecsebecséket. Egyedi megrendeléseket is teljesítenek, például névre szóló ajtótáblát, óvodai jeleket, feliratokat készítenek.

Hajléktalanok készítenek használati-, ajándék- és dísztárgyakat Fotó: CSG

A vásárlók eddig a karneválon és a szezonális vásárokon találkozhattak a műhely termékeivel. A szombathelyi önkormányzat jóvoltából május óta frekventált helyen, az Uránia Udvarban működő Kézműves Kuckó egész évben nyitva tart. A bevételt a foglalkoztatás költségeire fordítják, így a vásárlók azokat a hajléktalan embereket támogatják, akik kiszorultak a nyílt munkaerőpiacról, de nem segélyből akarnak élni, hanem értékteremtő munkával kívánják megélhetésüket biztosítani.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.