2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Külföld

Kiutasítóközpontokká alakítják a migránstáborokat Olaszországban

Az Olaszországba érkező migráció utóbbi hónapokban történt módosulása miatt a több ezer embert befogadó olaszországi migránstáborokat „kiutasítóközpontokká” alakítják az illegális bevándorlók elszállításának felgyorsítására.

Olasz sajtóértesülések szerint minden olasz tartományban nyitnak egy ilyet, és ezekben egyszerre legfeljebb 1200 személyt helyeznek el. Az első kiutasítóközpontot a dél-olaszországi Bari városában és az északkelet-olaszországi Gradisca d’Isonzóban nyitnák meg, még ebben a hónapban.


Az olasz újságok Marco Minniti olasz belügyminisztert idézik, aki szerint Líbia és Olaszország közötti tengerszakasz szigorított ellenőrzése miatt csökkent a a Líbiából érkezők száma, viszont ezzel egy időben Algériából és Tunéziából indulók aránya növekedett. A migrációs útvonal megváltozásának köszönhetően egyre több a menedékkérelemre nem jogosult személy, ezért illegális bevándorlónak számító személy.

Példaként említik a tunéziaiak, akiket ahogy megérkeznek, az olasz hatóságok kiutasítják, de a visszatoloncolásig nem tudják őket hol elhelyezni az olaszországi táborok telítettsége miatt.

A kiutasítótáborok létrehozását az olasz belügyminiszter már tavasszal bejelentette, de megnyitásuk a nyár eleji migrációs áradat miatt megakadt. A menedékkérőnek minősítettek szétosztása pedig már többször az önkormányzatok ellenállásába ütközött, a mintegy 8 ezer olaszországi önkormányzatból eddig kevesebb mint 3 ezer fogadott be menedékkérőket.

Kapcsolódó Cikkek