EUR: 344,37 Ft
CHF: 322,16 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Szeged

Koltay Gábor: Elveszik, aki nem ismeri a múltját

A nemrég a Dóm téren bemutatott Itt élned, halnod kell rockmusical az első olyan darab, amely a honfoglalástól a rendszerváltásig összefoglalta a magyar történelem legjelentősebb eseményeit. Koltay Gábor rendező vallott a Lokál Extra Szegednek.

– Fontosnak tartottam, hogy a magyar történelem huszonöt meghatározó eseményét bemutassuk, de nemcsak az emelkedett pillanatokat vittük színre, a tragikus múlt „emlékeit” ugyanúgy felvonultatjuk. Egymás után jelenítünk meg olyan történelmi korokat, mint a honfoglalás, Szent István király kora, az 1848-as forradalom, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989–90-es rendszerváltozás. Ha nem ismerjük és tiszteljük a saját múltunkat, akkor a felnövekvő gyermekek talajtanul lézengenek majd a világban. Így van ez a nemzet esetében is, ha nem tudja a történelemét, akkor elveszik.


A Koltay Gábor által rendezett István, a király rockopera már harmincnégy éve töretlen sikernek örvend. A művészt ez döbbentette rá, hogy az emberek lelke mélyén hihetetlen érdeklődés van a történelem iránt.

A százéves évforduló közeledtével Koltay Gábor szerint mindenképpen új megvilágításba kellene helyezni a trianoni békediktátumot

A Dóm téren nagy sikert aratott az Itt élned, halnod kell című rockopera

– Ennek oka elsősorban az, hogy nagyon keveset tudunk saját történelmünkről. Elhazudták előlünk, vagy fals szemlélet alakult ki. Nem hallottunk a két világháború közötti Magyarországról, sőt, tovább megyek: harminc évvel ezelőtt nem ejthettük ki a szánkon, hogy Trianon, hiszen szitokszónak számított, holott alapvetően meghatározta a huszadik század történelmét. Az ’56-os forradalom szintén sarkalatos kérdés volt, annak idején a családok a biztonságosnak tűnő falak között suttogva forradalomként beszéltek róla, majd mihelyst kiléptek az ajtón, ellenforradalmat mondott mindenki.


Ami Trianont illeti, a százéves évforduló közeledtével Koltay Gábor szerint mindenképpen új megvilágításba kellene helyezni a békediktátumot.

A nemzettudat ereje

– Azt tapasztalom, a nemzettudat, amely 1920, a trianoni trauma után megtartotta a magyarokat, minden drámai helyzeten képes átsegíteni a népet – véli Koltay Gábor.

– Szeretném nagyszabású módon feldolgozni a történeteket, olyannyira, hogy ne csak magyar vonatkozásban, hanem az egész Kárpát-medence történetével összefüggően szólaljanak meg történészek, szakértők. Legyen ez egy felkiáltójel a világnak, ezen belül Európának mindenképp: nem mellébeszélni kell, hanem minimum bocsánatot kérni Magyarországtól mindazért, ami 1920-ban történt. Nem azzal a céllal, hogy határokat rajzoljunk át, hanem azért, hogy megmutassuk, a magyarság sorsáról igenis felelősen kell gondolkodni és gondoskodni. Történelmünk e részének filmre vitele többéves munkát jelent, de készülünk egy szintén nagyszabású rockmusicalre is a Kormorán zenekar szerzőivel. Különösképpen az érdekel, hogyan tudta feldolgozni a magyar társadalom a traumát, ezt kívánjuk felmutatni olyan élvezhető formában, mint az Itt élned, halnod kell. Azzal a szándékkal, hogy nem szabad elfelejteni és nem szabad elkövetni ugyanazokat a hibákat, amelyek a Trianonhoz vezettek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.