2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Székesfehérvár

Külföldi egyetemisták Székesfehérváron

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal Magyarországon tanuló egyetemi hallgatóinak egy részét férőhelyhiány miatt október közepétől Székesfehérváron helyezi el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem –tájékoztatta az intézmény az önkormányzatot.

Az államközi megállapodások keretében hazánkban tartózkodó diákok Budapesten tanulnak, de szálláshelyük a Gyümölcs utcai kollégium lesz és szabadidejük egy részét városunkban töltik.


A fiatalok  23 olyan országból érkeznek, amellyel Magyarország a keleti és déli nyitás programjának keretében ösztöndíjprogramot indított. Többek között Jordániából, Azerbajdzsánból, Szíriából, Jemenből, Egyiptomból, valamint Indiából és Brazíliából érkeznek hallgatók.A fehérvári kollégiumba kerülő egyetemisták mindegyike érvényes schengeni vízummal rendelkezik, sőt közülük sokan magyar nyelven folytatják műszaki tanulmányaikat hazánkban.

Az Óbudai Egyetemen évek óta sok külföldi diák tanul. Most a műgyetem külhoni diákjai jönnek Fehérvárra Fotó: Óbudai Egyetem

A hallgatók az Óbudai Egyetem üresen álló Gyümölcs utcai kollégiumában laknak majd a két egyetem közötti megállapodás értelmében.
Magyarország és a partnerországok oktatásért felelős minisztériumai közötti nemzetközi megállapodások alapján az egyes partnerországok meghatározott számú kvótára jelölhetnek leendő hallgatókat Stipendium Hungaricum ösztöndíjra. A hallgatók a megállapodásban rögzített tudományterületeken rész- vagy teljes képzésen vehetnek részt alap-, mester- vagy doktori szinten és felsőoktatási előkészítő tanulmányokon, ha felvételt nyernek az adott intézmény képzésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.