EUR: 345,36 Ft
CHF: 320,65 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Életmód

Külföldi városok, amelyeket nem csak nyáron érdemes meglátogatni

Vége a nyárnak, változik az időjárás, de ugyanúgy meg lehet találni az őszi és a téli utazás szépségeit is. Vegyük nyakunkba a legérdekesebb külföldi városokat, hiszen ilyenkor van csak igazán időnk arra, hogy minden programot és helyi nevezetességet megismerjünk! Összegyűjtöttük, hogy mely városok tartogatják a legtöbb látnivalót a következő hónapokban – a jó hír pedig az, hogy az odaút is igazán kényelmes lesz, hiszen mindegyik helyre közvetlen járattal utazhatunk a Budapest Airportról induló repülőjáratokkal.

A vibráló Berlin


Berlint Európa „legcoolabb” városaként is szokták emlegetni. A legjobb gyalog vagy bringán felfedezni  legmenőbb helyeit: a Potsdamer Platztól Brandenburgig, az Unter den Lindentől az Alexanderplatzig számtalan történelmi helyszínt rejt magában a város. Utóbbi szempontjából kihagyhatatlan az egykori vasfüggöny berlini szakaszának hírhedt ellenőrzőpontja, a Checkpoint Charlie, illetve a Berlini Fal, amely 1961 és 1989 között választotta el Kelet- és Nyugat-Berlint. Ősszel várBerlinben egy Banksy kiállítás, megismerhetünk az 1937-es Berlint, de ha épp karácsonykor utaznánk, akkor ne hagyjuk ki az Alexanderplatz-on a karácsonyi vásárt sem!

Hamburg, a vadregényes kikötőváros


Németországban nemcsak a fővárost érdemes célba venni! A második legnagyobb német város egyben a kontinens egyik legforgalmasabb kikötővárosa, ezért Hamburgot a világ kapujának is nevezik. A kikötő hangulatát leginkább a hamburgi Fischmarkton, azaz halpiacon szívhatjuk magunkba, itt mindenképp ki kell próbálni a reggelit: minden vasárnap reggel 5:00 (télen 7:00) és 9:30 között várnak a különlegességek. Persze a hamburgi este is tartogat izgalmakat, hiszen Reeperbahn a világ egyik leghírhedtebb utcája, ugyanis a város kötéliparának központjaként a matrózok forgalmas találkozóhelye volt. Nem véletlen, hogy ez lett Hamburg vöröslámpás negyede is, és azóta mit sem vesztett buja hangulatából. Ha kultúrára vágyunk, a Kunsthalle a középkortól a kortársig kínál izgalmas kikapcsolódást. Ősszel pedig Keith Haring posztereit is Hamburgban lehet megnézni.

Lisszabon, a mediterrán ékszerdoboz

Azoknak, akik a mediterrán élvezetek szerelmesei, bátran ajánljuk Lisszabont ősszel és télen is, hiszen még decemberben is 14 és 18 Celsius fok között alakul a nappali hőmérséklet. Óceán, romantikus utcácskák, pezsgő éjszakai élet és nem utolsó sorban fantasztikus ételek. Érdemes meglátogatni a XVI. században épült fenséges Belém-tornyot, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, de az UNESCO Világörökség Listájára is felkerült Szent Jeromos-kolostor is megér egy kirándulást. A városban egymást érik a reggelizőhelyek, ahol viszonylag baráti áron lehet jól lakni. A kávé mellé érdemes kipróbálni például a foszlós Bolas de Berlim fánkot, ebédre pedig a Sopa de Pedrát, azaz a kőlevest, amelyben mindenféle jót felhalmoznak a káposztától a malachúsig. Ha karácsony után utaznánk, akkor nem érdemes kihagyni a híres lisszaboni újévi programokat.

Köln, az élvezetek városa

Persze nem kell Lisszabonig menni, ha valaki mediterrán környezetre vágyik. Köln városa egyesek szerint sokkal inkább  bohém, mint tipikusan német. Igazi kuriózumokat is tartogat: innen, azaz az Eau de Cologne-ból ered a kölnivíz kifejezés, sőt, még azt az épületet is meg lehet nézni, ahol 1709-ben Giovanni-Maria Farina olasz vegyész elkezdte készíteni a kölnivizet. A város másik emblematikus épülete a Rajna bal partján, a főpályaudvar szomszédságában emelkedő monumentális Kölni Dóm. A Rajnán átívelő Hohenzollern-hídon is érdemes átsétálni, amit a szerelmesek hídjaként is emlegetnek. Ha a szívünket más módon melengetnénk meg, akkor érdemes kipróbálni a helyi sörkülönlegességet, a lager söröknél lágyabb, gyümölcsösebb kölsch-t, amit magas, kétdecis poharakban szolgálnak fel. Köln egyik legnevesebb programja február elején a kölni karnevál, amibe minden helyi beleteszi szívét-lelkét.

A haladó Rotterdam

Ha Hollandiára gondolunk, legtöbbeknek azonnal a főváros, Amszterdam ugrik be, pedig annyi más izgalmas város is várja itt, hogy felfedezzék! Például a csodálatosan futurisztikus Rotterdam, amely hihetetlen módon volt képes megújulni, miután a II. világháborúban porig bombázták. Rotterdamban található Európa legnagyobb kikötője, a tenger után pedig érdemes az eget is célba venni: hogy stílusosak legyünk, szintén kötelező program az Euromast, azaz Hollandia legmagasabb, 185 méteres tornya. Ha művészetre éhezünk, akkor irány a Boijmans van Beuningen Múzeum, amely mind a középkori, mind pedig a kortárs művészetek terén jeleskedik. Akár családdal, akár barátokkal tervezünk programot, a Blijdorp Állatkert mindenképp remek választás, különösen a fedett Ócenárium miatt, ahol egy 22 méter hosszú üvegalagútban testközelből figyelhető meg a tenger élővilága. Rotterdamban igazán lüktet a kulturális élet is, például októberben, a Rotterdam Jazz Fesztivál idején, vagy említhetnénk január közepéig látogatható Rembrandt kiállítást.

A modern és történelmi Sanghaj

Azoknak, akik egy kis időre szeretnék Európát maguk mögött hagyni, Sanghaj az egyik legjobb választás! Kína legnépesebb városa magában foglalja mindazt, amiért bele lehet szeretni ebbe a csodálatos kultúrába: történelem és hihetetlen gyors iramú fejlődés egy helyen. Jelenleg körülbelül 4000 felhőkarcoló van a városban, azaz több, mint New Yorkban. Ha nincs tériszonyunk, kötelező program a Sörnyitónak becézett, 492 méter magas Shanghai Word Financial Center kilátójának meglátogatása. Természetesen nem maradhat el a nagy bevásárló körút sem, hiszen a messze földön híres Bund sétálóutca már önmagában izgalmas látványosság. Vár ránk a város szívében megbújó Óváros is, ahol mindenképp érdemes útba ejteni az 1403-ban épült Városvédő Istenség templomát és a híres Yu Yuan kertet! A következő hónapok programjai közül ajánljuk a “Hadsereg ünnepének” 90. évfordulójára szervezett tárlatot, vagy a graffiti és kaligráfia művészeti kiállítást.

Ha szeretne a városokról még többet megtudni, akkor klikk ide

Kapcsolódó Cikkek

 • Az egészségmánia is betegség

  Az egészségmánia is betegség

  A túlzásba vitt vitaminok, táplálék-kiegészítők, a rengeteg edzés, orthorexia nervosa, ami gyakorlatilag egy evészavar-típus.

 • Dugóhúzó-praktikák

  Dugóhúzó-praktikák

  Bizonyára sokan kerültek már olyan helyzetbe, hogy nem volt megfelelő eszköz otthon és mégis ki kellett volna nyitni az üveget. A sörös üvegeknél megoldható, hogy az ajtó zárjába illesztik – féloldalasan a söröskupakot, és kis feszegetésre máris lepattan a fémkupak.

 • Ezek a kütyük hozzák lázba a nőket

  Ezek a kütyük hozzák lázba a nőket

  A nők napi szinten használják és keresik a praktikus megoldásokat a technikai újdonságok területén is, amelyeknél nem utolsó szempont, hogy az outfithez is passzoljon és stílusos legyen.