EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Pécs

Különleges előadást tartottak a gyilkosságokról

Manapság egy akciófilm láttán vagy egy baleseti hír hallatán már fel sem kapjuk a fejünket. A XVIII–XIX. században viszont még festményeken elevenítették meg a bűncselekményeket, nyomozásokat, sőt a halálbüntetéseket is. Erről tartott előadást egy pécsi ügyvéd és egy esztéta.

A művészetben szinte mindenre akad példa, amit ma a híradókban láthatunk. Bűncselekményeket, nyomozásokat és bírósági tárgyalásokat is megfestettek egykoron.


Itt épp a csendőrök a házban kihallgatnak valakit, a család pedig megrendülten  várakozik Pataki László – Kihallgatás (1897)

Fenyvesi Csaba pécsi ügyvéd mutatta be azokat a festményeket, amelyeket eddig talán nem láttunk, vagy teljesen más szemmel tekintettünk rájuk.

– Mindig is vonzott a festészet, de egy idő után rájöttem, hogy vannak olyan képek, amelyek hozzánk, ügyvédekhez is szólnak. Hiszen a művészek annak idején olyan, nyomozással, bírósággal kapcsolatos pillanatokat örökítettek meg, amelyekkel ma az akkori idők büntetőeljárásait is bemutathatjuk – mondta Fenyvesi Csaba.


Munkácsy egy vidéki börtönt ábrázol, ahol – magyar szokás szerint – az elítélttől kivégzés előtt elbúcsúzhattak Munkácsy Mihály – Siralomház (1880)

A festmények láttán az ember általában arra gondol, hogy mi járhatott a művész fejében, amikor megalkotta festményét. De a legtöbben az ábrázolásmódra helyezik a hangsúlyt. Most a pécsi ügyvéd és esztéta arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy ezeknek a mögöttes tartalma sokkal több ennél.

– Manapság amikor krimit nézünk, vagy épp akciófilmet, ezeknek úgymond az esztétikumára figyelünk, nem a tragikus tartalmát látjuk. Vagy csak nagyon kevesen élik meg így. De ha a festményeket kicsit más szemmel nézzük, akkor a mögöttes tartalmuk egészen mást mutathat, sokkal mélyebb nyomot hagy bennünk – mondta Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusa.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.