2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Külföld

Küszöbön áll az Iszlám Állam veresége

Küszöbön áll az Iszlám Állam veresége Rakkában, a terrorszervezet által kikiáltott “kalifátus” szíriai székvárosát akár már szombaton vagy vasárnap teljesen megtisztítják a dzsihadistáktól – közölte a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia.

“A harcok folytatódnak Rakka városában. Az Iszlám Állam a végét járja. Talán ma vagy holnap felszabadul a város” – közölte a Reuters hírügynökséggel telefonon Núri Mahmúd, az YPG szóvivője.


Közben az Iszlám Állam elleni harcra alakult, amerikaiak vezette nemzetközi koalíció szóvivője, Ryan Dillon arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában a terrorszervezet mintegy száz szíriai fegyverese adta meg magát, és őket “eltávolították” a városból. A koalíció közleményéből kiderül, hogy a terrorszervezet külföldi zsoldosai egyelőre nem távozhatnak onnan.

A koalíció nem részletezte, hogyan és hova mentek el a szíriai dzsihadisták a városból. A kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet azonban azt közölte: az Iszlám Állam, az amerikaiak vezette koalíció és az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű szervezet között létrejött megállapodással összhangban vitték el őket és családtagjaikat buszokkal, és érkeznek még újabb buszok, hogy evakuálják az ott maradt külföldi harcosokat és családtagjaikat is. Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója azt mondta a dpa hírügynökségnek, hogy az Iszlám Állam összes szíriai harcosa elhagyta már a várost.


Az YPG-vel ellentétben Ryan Dillon azt mondja, hogy a következő napokban is súlyos harcok várhatók Rakkában, és a szövetség nem szab határidőt, hogy mikorra söprik ki onnan az Iszlám Állam harcosait. Péntekre a város mintegy 85 százalékát már felszabadították, az elmúlt héten mintegy 1500 polgári lakos hagyta el biztonságban a várost, és az SDF védvonalai mögé menekült – mondta a szóvivő.

A dzsihadisták által 2014-ben elfoglalt Rakka ostroma júniusban kezdődött. Visszafoglalása mérföldkő lesz a dzsihadista szervezet által kikiáltott kalifátus felszámolásának folyamatában. Az Iszlám Állam iraki fellegvárából, Moszulból már kisöpörték a szervezetet.

Közben a szíriai állami média szombaton arról számolt be, hogy a kormányerők több hétig tartó harcok árán visszafoglalták az Iszlám Államtól egyik fellegvárát, az ország keleti részén, Deir-ez-Zórtól délre fekvő el-Majádín városát. A híradások szerint a dzsihadisták védelme teljesen összeomlott, és a kormányerők fokozatosan kiszorítják a városból a még ott maradt szélsőségeseket, tűzszerészek pedig hatástalanítják a rejtett aknákat.

El-Majádín lett az Iszlám Állam-vezetők menedéke, miután a szervezet többi fellegvárában felmorzsolták a terrorista csoportokat.

Kapcsolódó Cikkek