EUR: 348,97 Ft
CHF: 326,47 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Szombathely

Látogatható lesz a Víztorony

A tervek szerint kiállítóterem és kilátó is helyet kap a megújuló Víztoronyban – mintegy félmilliárd forintból újul meg a város emblematikus épülete. A cél az, hogy az építmény az egész városképet javítsa és turisztikai szempontból is hasznosuljon.

Az 1926-ban épült Víztornyot évtizedek óta nem használják, állapota folyamatosan romlik. Felújítására korábban már több terv készült, de egyik sem valósult meg. A jelenlegi tervek szerint mintegy 500 millió forintból tennék rendbe az épületet és környékét. A felújítás során az állagmegőrzésen túlmenően a földszinti galéria a Víztorony történetét bemutató helyszín lesz, a kupolatérben Szombathelyt bemutató tárlatot rendeznek be, a legfelső szinten pedig kilátót alakítanak ki.


Aláírták a támogatói szerződést a félmilliárd forintos beruházásról Fotó: szombathely.hu

A Víztorony közvetlen környezete is megújul. A Brenner park a mellette található Gayer parkkal együtt a város egyik legnagyobb egybefüggő zöldterülete, amely egyszerre szolgálja a környék rekreációs igényeit, rendszeresen használják a környező iskolák, óvodák is és itt üzemel a KRESZ-park is. A jelenlegi kölcsönzőt elbontják, helyére újat építenek, amelyben a raktárhelyiség mellett kávézó, ajándékbolt és információs iroda is helyet kapna, továbbá előadás-sorozatok, programok, állandó és időszakos tárlatok lebonyolítására alkalmas helyiségeket is létrehoznak.

Kilátót alakítanak ki a Víztorony tetején Fotó: CSG

A támogatási szerződést Puskás Tivadar polgármester és Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának igazgatója írta alá. A beruházás kivitelezése 2019 végéig tart.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.