2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Nyíregyháza

Látogatócentrum és hópárduckifutó épül

Ünnepélyes keretek között letették az alapkövét annak az új látogatócentrumnak, amely a Nyíregyházi Állatpark területén épül. A fejlesztés 372 millió forintba kerül, közel százszázalékos vissza nem térítendő európai uniós pályázatból valósul meg, melyet Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nyert. A projekt keretében hópárduckifutót is építenek.

A projekt célja egy turisztikai vezérpont, egy látogatócentrum kialakítása látvány-fókamedencével Nyíregyháza- Sóstógyógyfürdő „kapujában”, ami élményekkel gazdagítja már a belépést is a Nyíregyházi Állatparkba. Ez a térségi jelentőségű, látogatóbarát fejlesztés lehetővé teszi az állatparkba érkező vendégek modern, kényelmes körülmények között történő fogadását. Az új látogatócentrum megépülésével zavartalanná válik a nagy létszámú csoportok fogadása, nő a bejárat áteresztőképessége, csökken a zsúfoltság és a torlódás veszélye. A hatékony és szakszerű beléptetés mellett értékmegőrző szekrény, valamint pénzváltó és bankautomaták is a látogatók rendelkezésére állnak majd. Megvalósul az épület komplex akadálymentesítése is. A projekt másik fő eleme egy hópárduckifutó építése. A nyitott, fűtetlen építmény falaiban nagyméretű, biztonsági üvegezésű betekintőablakok lesznek, melyek tovább növelik a látványt és az élményt. A kifutó belső kialakítása természetes földfelület, szikla és vízfelület a természetes élőhelyet imitáló növényesítéssel. A meglévő gyalogossétány és a kifutó betekintőfelületei között sajtoltbeton-járda térburkolat készül. A kifutóban kap helyet az állatparkban jelenleg is élő hópárducpár.


Letették az alapkövét az új Látogatócentrumnak

Mindkét projektelem jelentősen hozzájárulhat a szezonalitás csökkenéséhez, a látogatószám emelkedéséhez, és az állatparkban eltöltött átlagos tartózkodási idő növekedéséhez. A kivitelezés tervezett befejezése: 2018. március

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.