2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Belföld

Eredményes volt a V4 és Juncker találkozója

Orbán Viktor miniszterelnök értékelése szerint sikeres, eredményes és hasznos volt a visegrádi országok (V4) és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szerdai találkozója – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kifejtette: a kormányfő szerint a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) teljesen egységesen léptek fel minden kérdésben, sikerült bemutatni a bizottság elnökének, hogy ez egy szoros, hatékony és sikeres együttműködés. A munkavacsorán Magyarország a V4-es partnerekkel együtt azt az álláspontot képviselte, hogy a nyugati és keleti tagállamok között nem lehet kettős mérce, mert napi gyakorlat a bizottság részéről, hogy kettős mércét alkalmaz a közép-európai országokkal szemben: “amit szabad Nyugaton, azt tiltják Keleten”.


Orbán Viktor beszélt az ukrán oktatási törvényről is, és a leghatározottabb fellépésre kérte Jean-Claude Junckert az ügyben, hogy azok a jogok, amelyek korábban megillették a magyar nyelvet használó tanulókat, továbbra is megillessék őket – közölte Lázár János. Hozzátette: a kisebbségek érdekeinek védelmében minden olyan törvényt hatályon kívül kell helyezni, amely hátrányosan különbözteti meg őket.

Megjegyezte: a magyar miniszterelnök az Európai Néppárt elnökségének ülésén, továbbá az Európai Tanács ülésén is szóba hozza a kérdést. A kormány kötelessége minden magyar megvédése a Kárpát-medencében – jelentette ki.


Kérdésre közölte: nincs tudomása arról, hogy a Soros-terv felmerült volna a V4 és Jean-Claude Juncker találkozóján.

Azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint Soros György a vagyona egy jelentős részét, mintegy 18 milliárd dollárt az alapítványai rendelkezésére bocsátotta, Lázár János úgy fogalmazott: biztosítva vannak a “Soros-terv” anyagi feltételei. A tárcavezető szerint “ez a pénz mindenhol elkezd majd dolgozni”, egész Európában, és támogatni fogja azokat a civil közösségeket, pártokat, amelyek meg akarják nyitni Európa határait, meg akarják szervezni a bevándorlást.

Arról is beszélt, hogy óriási nyomás nehezedik a közép-európai országokra bevándorlásügyben, miután az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) elfogadott egy olyan tervezetet, amellyel felülről nyitott, folyamatosan működő betelepítési mechanizmust akarnak megvalósítani.

A közép-európai kormányok legfontosabb célkitűzése a kötelező betelepítés elkerülése, a kialakult társadalmi viszonyok stabilitása – jelentette ki. Azt is mondta, Magyarország nem foglalkozik azzal, hogy Németország, Franciaország vagy a Benelux-államok hogyan szervezik meg a közösségüket, hogyan hívnak be bevándorlókat, de ennek költségeit nekik kell viselniük.

Lázár János kitért rá: azzal, hogy az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette írásos állásfoglalását arról, hogy a paksi beruházás minden feltételnek megfelel, minden akadály elhárult a beruházás megkezdése elől. Közölte: a bizottság állásfoglalása alapján Magyarországnak megéri az atomerőmű megépítése, és ezzel végelegesen lezárult az erről szóló vita. Akik kételkedtek a projekt ésszerűségében, racionalitásában, most megfelelő választ kaphattak a bizottság közléséből – mutatott rá.

A tárcavezető kiemelte: az uniós testület értékelése szerint minden jogi, műszaki és gazdasági feltételnek megfelel a paksi beruházás.

Megjegyezte: bizottság szerint 7-9 százalék profitot termel a magyar adófizetők befektetett pénze.

Lázár János szerint sokat segítene Magyarország és az Egyesült Államok együttműködésében, ha lenne Budapesten amerikai nagykövet.

David Kostelancik sajtószabadsággal kapcsolatban tett kijelentéseiről azt mondta: a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője “zöldségeket beszélt” a magyar sajtóviszonyokat illetően. Több magyar nyelven beszélő amerikai diplomatára lenne szükség, mert ha beszélnék a nyelvünket, látnák, hogy naponta százszámra jelennek meg kormánykritikus cikkek – közölte. Kijelentette: a legkevésbé sem érzi, hogy ne kapnának helyet kormánykritikák a sajtóban.

A miniszter kérdésre emlékeztetett: 2010-ben úgy kapott kétharmadot a Fidesz, hogy teljesen más sajtóviszonyok voltak.

Arra a felvetésre, hogy üzletemberek vették meg a helyi lapokat, azt mondta: “a helyi lapnak az én városomban semmi hatása nincs”. Arra, hogy akkor miért vásárolják fel e lapokat, úgy válaszolt, nem ő követte el azt a “butaságot”, hogy ebbe fekteti a pénzét.

Arra kérdésre, hogy hazaárulónak tartja-e Navracsics Tibort, nemmel felelt, és azt mondta, “kiváló hazafinak” tartja az uniós biztost.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek