EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Budapest IX.kerület

Lázár Ervin hazaért a Kerekerdő parkba

Lázár Ervin tiszteletére avattak szobrot Ferencvárosban. A Négyszögletű Kerek Erdő mesélője című szoborral, amelyet a IX. kerületi Kerekerdő parkban helyeztek el, az író munkássága előtt tisztelegnek.

Lázár Ervin évtizedekig lakott a IX. kerületben, a park a neves író iránti tisztelet jeléül kapta a Kerekerdő nevet.
A szobor avatási ünnepségén Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára a mesélés fontosságáról beszélt. Mint mondta, a mese a lélek és a szív mindennapos ápolásáról szól.
– Meséljenek mindennap a gyerekeiknek, legyen meg ez a nekik szánt idő – mondta. Hozzátette: a szobor is alkalmat teremt arra, hogy köré üljenek a kövekre és meséljenek gyermekeiknek a park látogatói. – Az egyik legnagyobb mesélőnek, meseírónak állítunk maradandó emléket Ferencvárosban, hiszen  Lázár Ervin olyan tudás birtokában volt, amelyre mindannyian vágyunk. Ő értette az életet. Bámulatosan tudott bánni a magyar nyelvvel, a szavakkal, és beszélte a gyerekek nyelvét. Haláláig gyermek maradt valamelyest, gyermeki lényét nem veszítette el soha.


Pintér Attila szobrászművész Lázár Ervin tiszteletére készített A Négyszögletű Kerek Erdő mesélője című szobrát a Kerekerdő parkban helyezték el (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Bácskai János, Ferencváros polgármestere arról beszélt, hogy sokan azért szeretnek a kerületben élni, mert sok a zöld, sok a zegzug. A 15 éve létrehozott park vadregényessé vált. Emlékeztetett arra, hogy az íróházaspár, Lázár Ervin és Vathy Zsuzsa több évtizedig élt Ferencvárosban.
– Lázár Ervin művei viccesek, tanítanak minket, szívhez szólóak – mondta, felidézve egy-egy jelenetet A Négyszögletű Kerek Erdő és a Berzsián és Dideki című művekből. – Ezek a mesék a felnőtteknek is olyan recepteket adnak, amelyek megfontolandók.
A szobor Pintér Attila munkája, akinek alkotótársa Kontur András volt. A mű a közösségi és családi élet fontosságát jelképezi. A szobor főalakja a Mesélő, de nem magát az írót ábrázolja, hanem személyisége jellemző karakterjegyeit gyúrja össze. A Mesélő alakja mintegy az általa teremtett világ tetején, egy nagyobb, gömbölyded kőtömbön ül. Körülötte a központinál kisebb, szétszórt kövek jelképezhetik a köréje gyűlt hallgatóságot. A nézők le is ülhetnek rájuk, de akár fel is mászhatnak a Mesélő mellé.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat, csalok!

  Vigyázat, csalok!

  Virtuális kiállítás eleveníti fel a mágia kiváló magyar mestere, Rodolfo munkásságát.

 • A derbivel folytatja az Újpest

  A derbivel folytatja az Újpest

  Az Újpest FC, amelynek játékosai a leállás ideje alatt is szorgalmasan készültek a folytatásra, egy rendkívül érdekes meccsel folytatják.

 • Balkonkertész kerestetik

  Balkonkertész kerestetik

  Terézváros – Járványhelyzeten kívül is ötletes és értelmes tevékenységnek tűnik egy nagyvárosban a balkon-…