EUR: 350,08 Ft
CHF: 330,58 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Életmód

Leggyakoribb kutyabetegségek

A kutyák, különösen kölyökkorban, ki vannak téve a fertőző betegségeknek, ezért már nyolchetes korban el kell kezdeni az oltások beadását, mert a betegségek nagy része szűréssel, oltással és persze megfelelő tartással megelőzhető.

Korábban írtunk már a veszélyes ételekről, amik rosszulléthez, vagy nagy mennyiségben akár pusztuláshoz is vezethetnek házi kedvencünknél, most nézzük a leggyakoribb betegségeket, és ezek legjellemzőbb tüneteit.


Szopornyica: Az egyik legismertebb és legrettegettebb, kutyákat sújtó fertőző betegség, ami szájon át belégzéssel terjed. Ha a betegség kifejlődött, a kutyus az esetek többségében menthetetlen, de a fertőzés védőoltással megelőzhető! Lázzal járó betegség, ami főleg a légutak és egyéb nyálkahártyák hurutos gyulladásában jelentkezik.

Legjellemzőbb tünetek: az orr és a szem gennyes váladékozása, köhögés, hányás, étvágytalanság, láz hasmenés. A lappangási ideje általában 3-7 nap.


Parvovírus okozta bélgyulladás: Hasmenéssel, hányással járó betegség, amit vírus okoz, de nem azonos a “macska-parvo” vírussal. Ez a vírus elsősorban kutyákat betegít meg, a fertőződés pedig beteg állatok bélsarával történik, amely nagy mennyiségben tartalmazza a vírusokat. A szájon keresztül felvett vírus a bélhámsejtekben, és kölykökben a szívizomsejtekben szaporodik. A bélbolyhok tönkremennek, gyulladás alakul ki, véralvadási zavarokat lehet tapasztalni, és így a hasmenés véressé válik.

Legjellemzőbb tünetek: Az ebeknél hasfájás jelentkezik, hánynak, és súlyos hasmenésük van. A széklet híg, sárga, majd véressé válik. A súlyos hasmenés igen intenzív folyadékvesztéssel jár, ami kiszáradáshoz vezethet, így ügyelnünk kell a kutyus megfelelő folyadékellátásról, akár mesterségesen is.  Jellemző a szőr fénytelenné válása.

Májgyulladás: A kutyák fertőző májgyulladása, más néven a Rubarth-kór, egy heveny lefolyású, gyorsan terjedő, súlyos elesettséggel, hányással, sárgasággal és a vérerek károsodásával járó betegség.

Legjellemzőbb tünetek: Sárgás foghús, bőr és szemek, erős hasmenés, narancssárga és egyre több mennyiségű vizelet, megduzzadt has.

Lyme-kór: Kullancsok közvetítésével terjesztett betegség, a felelős kórokozó pedig a Borrelia baktérium. Antibiotikum terápiával, gyulladáscsökkentő – és vese funkciókat javító gyógyszerekkel kezelhető a betegség.

Legjellemzőbb tünetek: Láz, sántaság és ízületi gyulladás, legrosszabb esetben veseelégtelenség is kialakulhat a fertőzött kutyákban, ami az életükbe is kerülhet.

Bélcsavarodás: A kutyák emésztőrendszere sokkal sérülékenyebb, érzékenyebb, mint az emberé, és egy jóízű evés utáni hirtelen mozgás akár végzetes is lehet az eb számára. Ennek oka, hogy a gyomor úgy fordul derékszögben, vagy vízszintesen, hogy a táplálék bent reked. Az ideg- és izompályák, mind a vérerek elzáródnak. A vérkeringés leállása sokkos állapotot eredményez, ami pillanatokon belül halálhoz vezet. Ha nagyon gyorsan felismerjük a tüneteket, és rohanunk az állatorvoshoz, akkor életmentő műtéttel esélye lehet a túlélésre a kutyánknak.

Legjellemzőbb tünetek: Szapora lihegés, nehezített légzés, felfúvódott gyomor, ami nem ürül hányásként, nem ürül széklet, általánosan rossz közérzet (bágyadtság, levertség, remegés), eredmény nélküli öklendezés.

Szívféreg: A betegséget a Dirofilaria immitis nevű fonálféregfaj okozza. A féreg kifejlett egyedei átlagosan 12-30 cm hosszúak, főként a szívben és a tüdő ereiben élősködnek, és kártételük következtében, több szerv is károsodik. A legfőbb problémát –  bár a betegségnek szívférgesség a neve – nem a szív üregében, hanem a tüdőartériákban tartózkodó férgek okozzák, így a tüdő keringése romlik, a tüdő rugalmatlanná válik. Ezután a szívbillentyűk elégtelenül záródnak, a jobb szívfél pedig kitágul: szívbelhártya-gyulladás, érelmeszesedés, érszűkület, vérrögképződés jelentkezhet.

Legjellemzőbb tünetek: Fáradékonyság, lesoványodás, alkalmankénti száraz köhögés, nehézlégzés, makacs száraz köhögés, sápadt nyálkahártyák, fáradékonyság, hasvízkór, a végtagok vizenyője hívhatják fel a figyelmet a betegségre, de gyakran tünetmentesek is lehetnek a beteg ebek. A súlyosabb tüneteket mutató kutyák viszont sajnos gyakran el is pusztulnak, rövid időn belül.

Diszplázia A diszplázia örökletes kutya betegség, azonban tünetei a korai felismerés esetén a megfelelő életmóddal, táplálással és kezeléssel enyhíthetők. Az ízületeket alkotó csontvégek, illetve az azokat borító porcfelszínek pontatlanul illeszkednek egymáshoz. A nem megfelelő illeszkedésből pedig degeneratív ízületi elváltozások, ízületi ficam, és porckopás alakulhat ki.

Legjellemzőbb tünetek: A hátulsó testfél gyengesége, sántítás, bicegés. A kutyus nehézkesen áll fel, nem szívesen mozog, hamar elfárad. Mozgás közben a lábait vagy túl közel, vagy túl távol helyezi a talajra. Futás, ügetés közben a hátsó lábak nem felváltva, hanem nyúlugrásszerűen egyszerre érnek földet. Lépései alatt kattogó hang hallható, a combcsont felső része pedig jobban kiáll.

Allergia: Az allergia típusától függően az állat eltérő tüneteket mutathat. Néhány esetben előfordulhat tüsszögés és könnyezés, a leggyakoribb reakció mégis a viszketés. Ez az állandó állapot gennyes duzzanatokat, nyílt sebeket és szőrhullást okozhat. Azok a háziállatok, melyek allergiáknak vannak kitéve, egész életükben szenvedhetnek; általában, ahogy egyre öregszenek, a tünetek is egyre rosszabbodnak. Mi segíthetünk a szenvedés enyhítésében, ha felismerjük az allergia jeleit és ha sikerül megtalálni a megfelelő kezelési terméket.

Legjellemzőbb tünetek: Fülekből viasszerű folyás, vörösség, kellemetlen szag. Bőrön vöröses, keményedéses vagy pikkelyes bőr. Szőrzeten foltok, barna elszíneződések, melyeket a nyaldosással okoz. Vöröses és szőrtelen pofa, áll és szemkörnyék. Lábakon gyulladás, vörösesség, kellemetlen szag; barna elszíneződések.

 

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

További cikkek: 

Kapcsolódó Cikkek

 • Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  Rongyszőnyeg elnyűtt pólókból

  A téli holmik átválogatása után nem érdemes rögtön a kukába dobni az elnyűtt cuccokat. Érdemes inkább eltenni, és a megfelelő darabokból csíkokat hasítani, gombolyagot készíteni és azután szőnyeg készítésre felhasználni.

 • Szerencsét hozó pilea

  Szerencsét hozó pilea

  A lakást nemcsak a papírdekorációk tudják díszíteni, hanem a növények is. A modern otthonok egyik legérdekesebb dísze a pénzlevelű pilea.

 • Japán lonc: gyógyít és díszít

  Japán lonc: gyógyít és díszít

  Az európai kertek dísze, gyönyörű szép fehér, hosszúkás, harang alakú virágzata van, mintha egy fehér hajú királylányt látnánk a kert lakói között. Amennyiben feltennének egy találós kérdést, valószínűleg, nem találnák ki azonnal, hogy milyen növényről van szó?