2020. május 29., péntek
Magdolna

PR

Legyen péntek 13-a a szerencsenapunk!

Balszerencseűző talizmánokat előkészíteni, szerencsehozó kabalákat elővenni: itt az év utolsó péntek 13-ája. A Szerencsejáték Zrt. eladási statisztikái szerint ezen a napon mindig jelentősen nő a lottózókba betérők játékkedve, ám sokan akadnak, akik baljós dátumnak tartják.

Friggatriskaidekaphobia – azaz péntek 13-fóbia, ez a kimondhatatlan nevű betegség milliókat érint a világban, és nem véletlen, hogy a szakértők nagyon komolyan is veszik. De vajon honnan ered a szerencsétlenséget hozó péntek 13 babonája?


Sokakat csak megmosolyogtatnak az év legszerencsétlenebb napjához kapcsolódó legendák, egyes kutatások szerint azonban csak az Egyesült Államokban 17–21 millió ember szenved péntek 13-fóbiában, azaz a „friggatriskaidekaphobia” nevű betegségben. Maga a kifejezés az északi Frigga istennő – akinek nevéből az angol Friday, azaz péntek szó ered – nevének és a triskaidekaphobia, azaz a 13-as számtól való félelem összevonásából ered.

Kihagyták a 13-ast


Nem véletlen, hogy ezt a számot már az i. e. 1772-ben született Hammurapi törvénykönyvében is kihagyták a törvények számozásakor. A keresztény kultúrkörben az utolsó vacsora bibliai története bélyegezte meg a számot, ahol tizenhárman ültek az asztalnál. Kevésbé ismert, de egy hasonló történet szerepel a viking mitológiában is, ahol Odin és 11 társa tart lakomát, amit Loki – a viszály istene – tesz tönkre tizenharmadikként. A tizenhármas szám rossz híre a XX. század első felére annyira széles körben terjedt el, hogy New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-ast az emeletek számozásából. A szállodákban nem volt 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám. A pénteki nap is viszonylag régen számít elátkozottnak. Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napja szent volt, amit az isteneknek szán az ember. Ez is magyarázhatja a babona egy részét, miszerint pénteken elkezdeni egy utazást vagy bármilyen fontos tevékenységet, balszerencsét hoz, hiszen ezt a napot az isteneknek kellett volna áldoznunk.

Szerencsehozó babonák

A babonákat kutatta korábban a Szerencsejáték Zrt. A lottótársaság felmérést készített, amelyből kiderül,  a megkérdezettek csupán három százalékának van szerencsét hozó babonája vagy olyan rituáléja, amellyel Fortuna kegyeit igyekszik megnyerni. A legelterjedtebb szokás általában valamilyen mozdulat vagy cselekvés elvégzése. Az egyik névtelenséget kérő Ötöslottó-nagynyertes, annyit elárult, állandó babonája, hogy mindig hármat toppant, mielőtt belép egy lottózóba. A szerencsehozó tárgyak és személyek közül nagyon népszerű a négylevelű lóhere és a kéményseprő, míg a fekete macskát ma is a balszerencse hírnökeként tartják számon. Minden harmadik válaszadó hisz abban is, hogy péntek 13-a különös jelentőséggel bír.

Péntek, a kivégzések napja

Az ókori Rómában (majd később a középkori Angliában is) a péntek volt a kivégzések napja, így szükségszerűen Jézus keresztre feszítése is péntekre esett – innen származhat a keresztény kultúrkörben a szerencsétlenséget hozó pénteki nap babonája. A szerencsétlen péntekkel kapcsolatos hiedelmek az angolszász területeken a legerősebbek. A mai napig tartja magát a legenda a HMS Friday nevű hajóról, amivel a haditengerészet azt akarta bebizonyítani, hogy a péntekkel valójában nincs semmi baj. A Péntek nevű vitorláshajót – amely állítólag el is süllyedt, és a teljes legénység odaveszett – pénteken bocsátották vízre, a kapitány neve James Friday volt. A brit királyi hajózási múzeum archívuma szerint azonban sosem létezett ilyen nevű hajó.

Megjósolták a tőzsdeválságot

1907-ben egy Thomas W. Lawson nevű író Péntek, 13. címmel megjelentetett egy később nagy népszerűségre szert tett regényt, amelynek főszereplője, egy bróker éppen ezen a napon idéz elő hatalmas tőzsdepánikot. Kevesen tudják, hogy az író igazi jósnak bizonyult: 82 évvel később, 1989. október 13-án következik be minden idők egyik legváratlanabb amerikai tőzsdekrachja, a Fekete Pénteknek vagy Péntek 13-nak is nevezett tőzsdeválság.

Kevesebb a baleset

Az elmúlt néhány évtizedben több tanulmány is született, amelyek statisztikai adatokkal próbálták alátámasztani –vagy éppen cáfolni – a babona igazát. Egy holland kutatás 2008-ban a biztosítótársaságok adatbázisai alapján azt állapította meg, hogy míg egy átlagos pénteken 7800 közlekedési baleset történik, de ha a péntek tizenharmadikára esik, ez a szám 7500-ra csökken. Sok szakértő szerint az átlagostól eltérő péntek 13-i adatokról nem a dátum, hanem maga a babona tehet. Ezzel pedig bármit meg lehet magyarázni: ha kevesebb a baleset, az azért van, mert óvatosabbak vagyunk a baljóslatú napon, ha több, az meg azért, mert el is hisszük, hogy ez a nap csak rosszat hozhat, és tudat alatt bevonzzuk a balszerencsét.

És talán a péntek 13 legendájának az a legfontosabb tanulsága, hogy rajtunk (is) múlik, hogy erre a napra szerencsét hozó lehetőségként vagy a balszerencse hírnökeként tekintünk!

Kapcsolódó Cikkek

  • Ajándékozás extra figyelemmel 

    Ajándékozás extra figyelemmel 

    Közösen indított jótékonysági akciót Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a Máltai Szeretetszolgálattal. December 22-ig gyűjtik a nehezebb anyagi körülmények között élő gyerekek számára összeállított cipősdobozokat.

  • Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    Egész évben tarolt a TV2 Csoport

    2019-ben a TV2 Csoport mindhárom célcsoporton vezet az RTL Magyarországgal szemben, így a legnézettebb csatornaportfólió a január 1-től december 11-ig tartó időszakban. Ha a megnyert napok számát vizsgáljuk a TV2 Csoport idén 346 napból 222-t nyert meg az RTL Magyarország 124 napjával szemben.