EUR: 349,77 Ft
CHF: 329,83 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb Székesfehérvár

Lengyel, magyar – két jó barát

Idén ünnepli Székesfehérvár lengyel testvérvárosa, Opole, az egykori Felső-Szilézia fővárosa fennállásának 800. évfordulóját. A hétvégi ünnepségsorozaton Székesfehérvárt a város polgármestere, Cser-Palkovics András és Róth Péter alpolgármester képviselte az Odera menti városban.

Opole nevét Kazimierz I opolski herceg nevéről kapta. A város idén meghívta testvérvárosait, Alytust, Bruntált, Ingolstadtot, Potsdamot, Kuopiót, Ivano-Frankivszkot és nem utolsósorban Székesfehérvárt.


Szombaton felvonulás színesítette az amúgy esős, néhol ködös időjárást Fotó: József Lipót

A konferencia szlogenje „A városok társadalmi és interkulturális együttműködése az európai szolidaritás kulcsa” volt. Székesfehérvárt Andrzej Straszewski, a Klub Polonia elnöke képviselte, illetve mutatta be. Bedőné Szalai Zsuzsanna Székesfehérvár erőfeszítése az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím megszerzésére címmel tartott prezentációt, majd a Bem József Lengyel Kulturális Egyesület mutatkozott be.

Opole ez évben meghívta testvérvárosait, Alytus, Bruntalt, Ingolstadot, Postdtamot, Kuopiótót, Ivanofrankivskt és nem utolsó sorban Székesfehérvárt Fotó: József Lipót

A város polgármestere, Arkadiusz Wisniewski megemlékezett a húsz éve bekövetkezett árvízről is. Szombaton felvonulás színesítette az amúgy esős, néhol ködös időjárást. 24-én fellépett a Pulutyka néptáncegyüttes, és felvonultak a fehérvári óriásbábok, köztük Szent László és Szent István. Magyar hagyományőrzők felvonulása és kirakodóvásár tette emlékezetessé a város ünnepét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.