2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Külföld

Letartóztatásáig figyelték a marseille-i késelési merénylet elkövetőjének fivérét

A merénylet előtti napon sűrű üzenetváltás zajlott Ahmed Hanadzsi, a tíz nappal ezelőtti marseille-i késelési merénylet elkövetője és fivére, a dzsihadista harcosként Szíriában is járt Anísz között, aki akkor már Olaszországban tartózkodott, problémamentesen átjutva a francia-olasz határon – írták az olasz újságok kedden.

A 30 éves tunéziai Ahmed Hanadzsi október elsején a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarnál késelt meg két nőt, “Allah akbar” felkiáltással. A férfit járőröző katonák lelőtték.


Öt évvel fiatalabb testvérét, Anísz Amrit a terrorizmusellenes olasz nyomozó-igazgatóság (Digos) emberei szombaton vették őrizetbe az olaszországi Ferrara városában. A férfit kiadják Franciaországnak.

Az olasz hatóságok rekonstrukciója szerint mindkét tunéziai testvér a merénylet előtti időszakban Franciaországban tartózkodott. A támadás előtti napokban azonban Anísz Amri elindult Olaszország felé, és szeptember 27-én átlépte a francia-olasz határt Ventimigliánál, azon a határátkelőn, ahol a 2015-ös párizsi terrortámadások óta kiemelt határellenőrzés van érvényben.


Szeptember 30-án, a merénylet előtti napon, a két testvér sűrűn váltott sms-üzenetet egymással francia telefonkártyáikkal.

Anísz Amri október 4-én aktivált egy olasz telefonkártyát az északnyugat-olaszországi Liguria tartományban, és innen kezdve a Digos követte a nyomát egészen Ferrarában végrehajtott őrizetbe vételéig. A hatóságok eredetileg a kapcsolatait akarták felderíteni. Őrizetbe azután vették, hogy egyik olaszországi tunéziai ismerősének azt mondta, megunta az életét. Ez a kijelentés esetleges terrorista merényletre utalhatott.

A férfit Ferrarában egy tunéziai egyetemistával együtt vették őrizetbe, aki szállást adott neki.

Anísz Amri 2014-ben a Szicília melletti Favignana szigetén kötött ki egy tunéziai csoportot szállító hajóval. Azonosítása után az olasz hatóságok kiutasították és visszaküldték Tunéziába, mivel hazájának hatósági jelzések szerint terroristagyanús személynek számított. Ezt követően Anísz Amri két évig Szíriában tartózkodott külföldi harcosként, majd innen Franciaországba tért vissza Európába. Az utóbbi években testvérével együtt Franciaország és Olaszország között mozgott.

Ahmed Hanadzsi 2003-ban fiatalkorúként érkezett Európába, valószínűleg Olaszországon keresztül Franciaországig jutott el. 2008 és 2014 között a közép-olaszországi Aprilia városában egy olasz nővel élt házasságban. 2012-ben több hónapot olasz börtönben ült lopás és kábítószer-kereskedelem miatt. Az olasz hatóságok szerint a börtönben radikalizálódhatott, valamint testvére hatására.

Harmadik fivérüket, Anur Hanadzsit szintén terroristagyanús személyként tartják számon. Korábbi hírek szerint Tunéziában őrizetbe vették, az olasz sajtó kedden viszont azt írta, hogy Svájcban tartózkodik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek