EUR: 323,06 Ft
CHF: 276,80 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Tech

Magyar találmány forgathatja fel az okosórapiacot

Egy felmérés szerint annak valószínűsége, hogy egy magyar nő vagy férfi 65. életévének betöltése előtt szív- és érrendszeri betegségben meghal, lényegesen magasabb, mint az unió régi tagországaiban élőknél. Az ilyen jellegű megbetegedések ma már népbetegségnek számítanak.

A tanulmány elkeserítő adata is ösztönözhette annak az okosórának a magyar fejlesztőit, amelyet elsősorban az ilyen jellegű megbetegedések korai felismerésére fejlesztettek ki. Igaz, ma már számtalan olyan okoseszköz áll rendelkezésre, amely egy gombnyomással képes jelezni a bajt az egészségügyi szolgálatoknak, ám a MAP Health Watch nevű, hazai és nemzetközi kardiológusok közreműködésével kifejlesztett okosóra – a világon egyedüliként – sokkal többet tud.


Az eszköz ugyanis a nap 24 órájában folyamatosan monitorozza viselője életfunkcióit, ha pedig azt érzékeli, hogy valamelyik érték eltér a megszokottól, vagy szívinfarktus közeledtét észleli, azonnal jelzi tulajdonosának és egy orvoscsapatnak is.

A fejlesztők egyébként azt állítják, hogy az eszköz agyát jelentő algoritmus a világon egyedülálló. Így az okosóra képes előre jelezni a leggyakoribb életveszélyes betegségeket vagy egészségügyi vészhelyzeteket is. A kütyü egyébként a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget, a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, a galvánellenállást és a vérnyomást is folyamatosan monitorozza és elemzi. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa!


A MAP Health Watch felismeri a szívritmuszavarokat, a stroke kialakulásának kockázatát, de kimutatja a lázas állapottal járó fertőzéseket is. A további fejlesztésekkel pedig azt akarják elérni, hogy epilepsziás rohamok, allergiás és asztmás tünetek kialakulása előtt is jelezzen. A fejlesztők egyébként az IndieGoGo közösségi finanszírozós oldalon gyűjtenek pénzt a gyártásra, de az okoseszköz már most előrendelhető 195 dollárért, nagyjából 50 ezer forintért.

Kapcsolódó Cikkek

 • BlackFly: Elérkezett a repülő autók kora

  BlackFly: Elérkezett a repülő autók kora

  Bemutatta legújabb, BlackFly névre keresztelt kísérleti repülő autóját az Opener Kaliforniában. A gyártó elmondta, hogy a “kétéltű” nagyjából 40 kilométer megtételére képes, és akár a 100 kilométeres sebességet is képes elérni.

 • Eljárás indult az online társkereső be2-val szemben

  Eljárás indult az online társkereső be2-val szemben

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az online társkereső szolgáltatást nyújtó be2 S.á.r.l. (be2) ellen, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a hivatal hétfőn az MTI-vel.

 • Az adathalászok nem nyaralnak

  Az adathalászok nem nyaralnak

  A nyári szezonban megszaporodnak a felhasználókat, online vásárlókat célzó adathalász támadások. Míg egyes oldalak olcsó repülőjegyekkel kecsegtetnek, a csaló webáruházak gyanúsan alacsony áron kínálják a szezon slágertermékeit: nyári ruhákat, fényképezőgépeket, strandeszközöket árulnak.