EUR: 346,08 Ft
CHF: 323,84 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Tech

Magyar találmány forgathatja fel az okosórapiacot

Egy felmérés szerint annak valószínűsége, hogy egy magyar nő vagy férfi 65. életévének betöltése előtt szív- és érrendszeri betegségben meghal, lényegesen magasabb, mint az unió régi tagországaiban élőknél. Az ilyen jellegű megbetegedések ma már népbetegségnek számítanak.

A tanulmány elkeserítő adata is ösztönözhette annak az okosórának a magyar fejlesztőit, amelyet elsősorban az ilyen jellegű megbetegedések korai felismerésére fejlesztettek ki. Igaz, ma már számtalan olyan okoseszköz áll rendelkezésre, amely egy gombnyomással képes jelezni a bajt az egészségügyi szolgálatoknak, ám a MAP Health Watch nevű, hazai és nemzetközi kardiológusok közreműködésével kifejlesztett okosóra – a világon egyedüliként – sokkal többet tud.


Az eszköz ugyanis a nap 24 órájában folyamatosan monitorozza viselője életfunkcióit, ha pedig azt érzékeli, hogy valamelyik érték eltér a megszokottól, vagy szívinfarktus közeledtét észleli, azonnal jelzi tulajdonosának és egy orvoscsapatnak is.

A fejlesztők egyébként azt állítják, hogy az eszköz agyát jelentő algoritmus a világon egyedülálló. Így az okosóra képes előre jelezni a leggyakoribb életveszélyes betegségeket vagy egészségügyi vészhelyzeteket is. A kütyü egyébként a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget, a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, a galvánellenállást és a vérnyomást is folyamatosan monitorozza és elemzi. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa!


A MAP Health Watch felismeri a szívritmuszavarokat, a stroke kialakulásának kockázatát, de kimutatja a lázas állapottal járó fertőzéseket is. A további fejlesztésekkel pedig azt akarják elérni, hogy epilepsziás rohamok, allergiás és asztmás tünetek kialakulása előtt is jelezzen. A fejlesztők egyébként az IndieGoGo közösségi finanszírozós oldalon gyűjtenek pénzt a gyártásra, de az okoseszköz már most előrendelhető 195 dollárért, nagyjából 50 ezer forintért.

Kapcsolódó Cikkek