EUR: 311,26 Ft
CHF: 265,00 Ft
2018. március 20., kedd
Klaudia,

Tech

Magyar találmány forgathatja fel az okosórapiacot

Egy felmérés szerint annak valószínűsége, hogy egy magyar nő vagy férfi 65. életévének betöltése előtt szív- és érrendszeri betegségben meghal, lényegesen magasabb, mint az unió régi tagországaiban élőknél. Az ilyen jellegű megbetegedések ma már népbetegségnek számítanak.

A tanulmány elkeserítő adata is ösztönözhette annak az okosórának a magyar fejlesztőit, amelyet elsősorban az ilyen jellegű megbetegedések korai felismerésére fejlesztettek ki. Igaz, ma már számtalan olyan okoseszköz áll rendelkezésre, amely egy gombnyomással képes jelezni a bajt az egészségügyi szolgálatoknak, ám a MAP Health Watch nevű, hazai és nemzetközi kardiológusok közreműködésével kifejlesztett okosóra – a világon egyedüliként – sokkal többet tud.


Az eszköz ugyanis a nap 24 órájában folyamatosan monitorozza viselője életfunkcióit, ha pedig azt érzékeli, hogy valamelyik érték eltér a megszokottól, vagy szívinfarktus közeledtét észleli, azonnal jelzi tulajdonosának és egy orvoscsapatnak is.

A fejlesztők egyébként azt állítják, hogy az eszköz agyát jelentő algoritmus a világon egyedülálló. Így az okosóra képes előre jelezni a leggyakoribb életveszélyes betegségeket vagy egészségügyi vészhelyzeteket is. A kütyü egyébként a szívizom összehúzódásakor keletkező elektromos feszültséget, a szívritmust, a mozgást, a bőrfelület hőmérsékletét, a galvánellenállást és a vérnyomást is folyamatosan monitorozza és elemzi. Ez pedig csak a jéghegy csúcsa!


A MAP Health Watch felismeri a szívritmuszavarokat, a stroke kialakulásának kockázatát, de kimutatja a lázas állapottal járó fertőzéseket is. A további fejlesztésekkel pedig azt akarják elérni, hogy epilepsziás rohamok, allergiás és asztmás tünetek kialakulása előtt is jelezzen. A fejlesztők egyébként az IndieGoGo közösségi finanszírozós oldalon gyűjtenek pénzt a gyártásra, de az okoseszköz már most előrendelhető 195 dollárért, nagyjából 50 ezer forintért.

Kapcsolódó Cikkek

  • Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

    Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

    Rich Ricci, a BetBright digitális szórakoztató és online sportfogadási vállalat elnöke és tulajdonosa bemutatta a világ első robotlovasát a Cheltenham fesztiválon, amely az Egyesült Királyság egyik legnagyobb lovaseseménye, ahol a legjobb brit és ír lovak versenyeznek.

  • Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

    Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

    Azóta, hogy a Google szerdán bejelentette, hogy júniustól betiltja az összes kriptovaluta és az azokkal való kereskedési opciók reklámozását, a legkeresettebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama szinte töretlenül gyengül.