EUR: 348,96 Ft
CHF: 327,02 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Magyarországon egyre fontosabb a biztonság kérdése

Magyarországon az elmúlt években egyre fontosabbá vált a külső és belső biztonság kérdése, és Izrael tapasztalata e területen kulcsfontosságú – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke kedden az Országházban, miután a kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnökével tárgyalt.

A megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Németh Zsolt kiemelte: a magyar-izraeli kapcsolatokban az elkövetkező időben nagy hangsúlyt helyeznek a biztonsági együttműködésre.


Kifejtette: Magyarország “nyolcadik szomszédként” tekint Izraelre, hiszen több százezer magyar ajkú zsidó él ott, Magyarországon pedig szintén százezres nagyságrendben élnek zsidó honfitársaink. Magyarország elkötelezett, hogy a zsidó közösség biztonságban érezze magát itt és “meg tudja élni önazonosságát” – jelentette ki.

A gazdasági kapcsolatokról szólva az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elmondta: Izrael és Magyarország hasonlít egymásra abban, hogy egyik ország sem túl gazdag természeti erőforrásokban, viszont gazdag tudásban. A tudásalapú gazdaságra építeni Izrael számára kifizetődő stratégiának bizonyult, és Magyarország is ebbe az irányba kíván haladni, ami ugyancsak jó együttműködési lehetőségeket kínál a két országnak – mutatott rá.


Németh Zsolt kitért rá: az Európa jövőjéről folytatott vitát illetően Magyarország úgy tekint Izraelre, mint “a nyugati demokrácia egyik előretolt bástyájára a Közel-Keleten”, Izrael része a nyugati kultúrának. Európában és Izraelben “hasonlóan képzeljük el sokan a jövőt” – vélekedett.

A politikus megjegyezte: a találkozón magyar és izraeli részről is több párt képviselői vettek részt.

Avi Dichter hangsúlyozta: a biztonság fenntartása, a terrorizmus elleni harc területén Izrael rengeteg tapasztalatot szerzett, és ezt igyekszik átadni Magyarországnak.

Mint mondta, a terrorista fogalmának meghatározása fontos kérdés, hiszen míg számunkra világos, hogy a terrorista ártatlan embereket szándékosan megtámadó ember, vannak helyek, ahol az öngyilkos merénylők nem terroristának számítanak, hanem hősnek. Izrael sok olyan tapasztalatot gyűjtött a terrorizmus elleni küzdelemben, amelyet más országok, például Magyarország úgy tanulhat meg, hogy közben nem kell több száz ártatlan embernek meghalnia – fogalmazott.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Papucs nélkül ne menjünk strandra!

  Papucs nélkül ne menjünk strandra!

  Holnaptól már semmi akadálya annak, hogy önfeledten lubickoljunk a fővárosi strandokon, maximum az időjárás szólhat közbe. Az önfeledt fürdőzés mellett azonban továbbra se hagyjuk figyelmen kívül a járványügyi szabályok betartását!

 • Nyit a Plázs Siófok

  Nyit a Plázs Siófok

  A pünkösdi hétvégén, május 29-én megnyílik a nagyközönség előtt a siófoki Nagystrand és természetesen a nyári Balaton-parti ellazulás epicentruma, a Plázs is.

 • Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

  Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

  A készültség még jó ideig velünk marad, pillanatnyilag a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. A politikus a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány szeretné fenntartani az idősek vásárlási sávjának lehetőségét.