EUR: 344,72 Ft
CHF: 318,84 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Külföld

Maláj utasszállító: Átadták Hollandiának a katasztrófa áldozatainak maradványait

A Malaysia Airlines légitársaság Kelet-Ukrajna felett három éve lelőtt MH-17-es járatán utazók feltételezett maradványait, továbbá a gép roncsainak egyes darabjait átadta Hollandiának a szakadár Donyecki Népköztársaság (DN) főügyészsége – számolt be csütörtökön a hivatal vezetője, Roman Belouszov.

Korábban közölték, hogy a szakadár köztársaság ügyészségének munkatársai a Boeing-777-es típusú gép katasztrófájának helyszínén, Torez településnél feltehetően a szerencsétlenség áldozatainak maradványaira bukkantak. Később a hatóságok hivatalosan Hollandiához fordultak azzal, hogy készek ezeket az emberi maradványokat átadni.


Három évvel ezelőtt, 2014. július 17-én, a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A fedélzetén tartózkodó 298 ember szörnyethalt. Az utasok kétharmada holland állampolgár volt.

A katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság megállapította, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, BUK típusú orosz légvédelmi rakéta semmisítette meg, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről indítottak.


Moszkva mindeddig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek