EUR: 345,77 Ft
CHF: 321,65 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Egyéb Nyíregyháza

Márk a szürkéből színeset varázsol

Az ország talán legismertebb stylistja, Lakatos Márk új előadás látványvilágát álmodta meg a Móricz Zsigmond Színházban: a Diótörő hercegét, amelynek premierje október 13-án lesz a nagyszínpadon.

Lakatos Márk

Több mint tíz éve, hogy felkérte őt Ladányi Andrea, a kiváló táncos, koreográfus és rendező, hogy tervezzen jelmezeket Nyíregyházán a Graffiti angyala című produkció számára. A kapcsolat olyan gyümölcsöző lett teátrumunkkal, hogy mesejátéktól operaadaptáción át a nagy musicalekig mindenféle előadásban bizonyíthatta tehetségét. Márk készítette például a Hair, a Kőműves Kelemen vagy a Képzelt riport látványterveit is. Beszélgetésünk elején nyíregyházi élményeiről kérdeztem.


– Minden itteni munkámat nagyon szerettem, de A varázsfuvola ötéves korom óta az egyik legfontosabb mű számomra, ezért ennek a látványvilágát megtervezni különösen remek feladat volt, de nagyszerű volt például a csillogó musicalek létrehozásán dolgozni is. Szeretek a régi dolgoknak új értelmet adni, ami különösen jól működik a Móricz Zsigmond Színházban, ahol az óriási jelmeztárban felkutatjuk a régi értékeket. Átalakításuk, a meglévőkhöz különböző dolgok hozzákreálása nagyon inspiratív munkafolyamatokat szokott elindítani. Izgalmas játék a hétköznapi dolgokból univerzumokat varázsolni  – mondta el a stylist.

Mint Márktól megtudtuk, azért is szeret itt dolgozni, mert nagyon jók a próbafolyamatok, a közös beszélgetések. A premierek előtt egy hatvanliteres bográcsban szokott főzni a társulatnak. Mindig a nyíregyházi piacon inspirálódik, mert fantasztikus dolgokat lehet ott kapni, amiket szívesen használ fel főzéskor. A nagyszülei között megyénkből származó is van (Gyulaháza, Kisvárda), így a Kárpát-medence különböző vidékein élt családtagjai révén a felvidéki és az erdélyi mellett az itteni konyhaművészet fortélyait is elsajátította.


– A Diótörő herceg rendezőjével, Olt Tamással sokat dolgoztunk együtt, amikor a Móricz Zsigmond Színház tagja volt, például a Kabaréban fantasztikusan alakította a konferansziét – mesélte a rá jellemző lendülettel Márk. – Ez a mese egy kisgyermekes családban játszódik karácsonyeste, ezért a gyermekrajzokban található művészi stílusból és tartalomból indultunk ki. Mivel az előadás látványvilágának nagy része vetítésen alapul, s nemcsak vászonra, hanem tüllre, napernyőre, kukákra és mindenféle más világos felületekre vetítünk, így a lehető leghétköznapibb tárgyakat is más dolgokká lehet átlényegíteni. A szürke hangulatú, kicsit avítt karácsonyestéből átlépünk a mesevilágba, ahol minden színpompás, szinte kitágul a horizont!

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.