2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Külföld

Markó: A katalán népszavazásból Brüsszelnek tanulnia kell

Az erdélyi magyarság helyzetéről, Székelyföld autonómiájáról kérdezte a Figyelő az RMDSZ egykori elnökét a katalán népszavazás apropóján. Markó Béla a lapnak adott interjújában többek között elmondta, hogy a kisebbségvédelmet EU-szinten kellene szabályozni.

A katalán népszavazás sajtóhíreivel egyidőben magyarellenes kampány indult a román médiában. Az RMDSZ egykori elnöke úgy fogalmazott, hogy „a katalóniai referendummal egyidejűleg menetrendszerűen kezdtek a román hírtelevíziók a magyarellenes hangulat gerjesztésébe”. A politikus szerint azonban ez nem újdonság Romániában, hiszen amikor 2008-ban kikiáltották Koszovó függetlenségét, „a bukaresti parlament nyilatkozatban utasította vissza a tartomány önállóságának az elismerését, az RMDSZ pedig egyedül szavazott e határozati javaslat ellen”. Markó szerint az erdélyi magyarság helyzetében is az a fő probléma, hogy az utóbbi években megszűnt a párbeszéd a román és az erdélyi magyar politikai oldal között, így közös nevezőre is nehéz jutni.


A Figyelőnek adott interjújában Markó hangsúlyozta azt is, hogy nemzetközi szinten sem tapasztal nagy előrelépést, hiszen a bukaresti amerikai nagykövet a romániai magyarok helyzetéről nem foglal állást. Az erdélyi magyar politikus szerint a katalán népszavazásból nem az erdélyi magyaroknak, hanem sokkal inkább Brüsszelnek és Washingtonnak kell levonni a következtetéseket. „Az EU-nak szemléletet kellene váltania, s meg kell értenie: igaz ugyan, hogy az unió létrejöttét főként gazdasági szempontok indokolták, de bármennyire erősek ma is ezek az érdekek, a nemzetek közötti viszonyt, az etnikumközi problémákat nem lehet egy kaptafára húzni”.

A Markó Bélával készült teljes interjút a Figyelő legfrissebb számában olvashatják el.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek