EUR: 344,64 Ft
CHF: 318,38 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Külföld

Meggyilkoltak egy újságírónőt Máltán

/Fotó: MTI/EPA/The Malta Independent

Az oknyomozó újságírónővel – aki koábban korrupcióval vádolta Joseph Muscat kormányfőt és feleségét – célzott merényletben végeztek a szigetállam északi részén, Bidnija kisváros közelében.

Az 53 éves Daphne Caruana Galiziát az autójába rejtett pokolgéppel gyílkolták meg – közölte a máltai kormányfő, elsimerve, hogy az újságírónő – egyben népszer internetes blogger – több alkalommal bírálta őt.


“Ez egy alattomos támadás volt egyik állampolgárunk és a szólásszabadság ellen” – írta Twitter-üzenetében a miniszterelnök. Egyben utasította a biztonsági erőket a merénylet elkövetőjének felkutatására és felelősségre vonására.

Sajtójelentések szerint az autó azt követően repült a levegőbe, hogy az újságírónő beindította a járművet.

Az TVM közszolgálati televíziós csatorna szerint Galizia két hete fordult a hatóságokhoz olyan bejelentéssel, hogy gyilkossági fenyegetéseket kapott.

Galizia egyik nagy port kavart írásában arról cikkezett, hogy a 2016 áprilisában kirobbant offshore-botrány alapjául szolgáló Panama-iratokban megneveztek egy olyan céget is, amely a miniszterelnök felesége tulajdonában áll, s a gyanú szerint titkos számlákon kenőpénzeket rejtett el. Muscat és felesége is hazugságnak nevezte az állításokat. Mindemellett a máltai kormányt már a cikket megelőzően is elérte a botrány. A napvilágra került dokumentumok szerint Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri, Muscat kabinetfőnöke is saját titkos cégekkel rendelkezett Panamában.

/Fotó: MTI/AP/Rene Rossignaud

Az újságírónő cikkei nyomán az offshore-botrányba keveredett kormányfő júniusban előrehozott választásokra kényszerült, a választásokon a történtek ellenére a miniszterelnök pártja, a Máltai Munkáspárt győzött.

Kapcsolódó Cikkek