2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Extra

Meghalt a francia mozi nagyasszonya

100 éves korában elhunyt Danielle Darrieux. Az utóbbi időben sokat gyengélkedő francia származású világsztár 140 filmben és számtalan színházi produkcióban játszott élete során, többek között a Nagy Sándor, a hódító, Napóleon és a 8 nő című filmekben.

A bordeauxi születésű Danielle 1917-ben látta meg a napvilágot. Első filmszerepét 14 évesen a kapta a Bál című francia filmben, ami rögtön beindította 80 évig tartó karrierét. A következő két évtizedben a kor legnagyobb francia rendezői fedezték fél a szépségét és tehetségét és a korszak legnagyobb sztárjává tették. A gyönyörű, törékeny ám igen határozott szőkeség számos hollywoodi ajánlatot utasított el egészen az ötvenes évekig, amikor a kor sztárrendezője Joseph L. Mankiewicz felkérte az Öt ujj című film női főszerepére. Pár évvel később a kortalan díva Richard Burton anyját alakította a Nagy Sándor, a hódító című filmben.


/Fotó: Profimedia, Visual movies

A hatvanas évektől kezdve szinte csak francia produkciókban tűnt fel a színésznő, aki még 80 éves kora fölött is igen aktív volt és egyik sikerfilmet forgatta a másik után. Legfelkapottabb szerepe az alkoholizmusával és múltbéli bűneivel küszködő nagymama szerepe a 8 nő című Ozon-filmben, melyben a francia filmgyártás olyan nagyságaival játszott együtt, mint Catherine Deneuve, Isabelle Hupert, Emmanuelle Béart és Fanny Ardant. Utolsó filmjét 2010-ben forgatta.

Darrieux filmes munkái mellett számos színházi produkcióban is feltűnt a nyolc évtizedet felölelő karrierje során, 1970-ben a Coco című musicalben szerepelt a Broadway-n, melyben a híres divattervezőnőt, Coco Chanelt alakította.


/Fotó: Profimedia, Album

Az utóbbi években jelentősen megrendült a színésznő egészsége, elveszítette a látását és pár héttel ezelőtt el is esett az otthonába. Családja közleménye szerint ekkortól romlott meg drasztikusan az állapota, majd két nappal ezelőtt álmában hunyt el.

Kapcsolódó Cikkek