EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Extra

Meghalt Fats Domino

Meghalt Fats Domino, a rhythm and blues egyik legnagyobb egyénisége, a rock and roll egyik úttörője, akinek zongorajátéka és lágy baritonja segített megváltoztatni a könnyűzenét.

A zenészt 89 éves korában, kedden érte halál – jelentette be Mark Bone, a louisianai Jefferson megye halottkémi hivatalának illetékese.


Domino pályafutása alatt több mint 110 millió hanglemezt adott el. Legnagyobb sikerei között tartják számon a Blueberry Hill, a Walkin To New Orleans, az Ain,t That a Shame, a Jambalaya, az I,m Ready, a Mardi Gras in New Orleans, a Let The Four Winds Blow és a Blue Monday című dalokat.

Fats Domino az első 10 zenész között volt, akik helyet kaptak a Rock and Roll Halhatatlanok Csarnokában. A Blueberry Hill című dal 1956-ban megjelent Domino-változatát az amerikai Kongresszusi Könyvtár történelmi dalfelvételei közé választották, és ott van a Rolling Stone magazin minden idők legjobb 500 dala között.


Fats Domino Antoine Dominique Domino néven született New Orleansban 1928. február 26-án, nyolc testvére született. Édesapja hegedűs volt.

Tízéves korától zenélt, a negyvenes évek végén vették lemezre The Fat Man című dalát. Dave Bartholomew együttesével énekelt és zongorázott, aki jó néhány dalának szerzője, társszerzője volt.

A The Fat Man és más dalai akkor kerültek reflektorfénybe, amikor az 50-es évek derekán kitört a rock and roll-őrület. Fats Domino a New Orleans-i rhythm and bluest ültette át a rock and roll világába.

Dalait sokan énekelték, köztük: a Beatles, Paul MCartney és John Lennon szólóban, Dave Clark Five, Little Richard és Pat Boone.

2005-ben a Katrina hurrikán elpusztította New Orleans-i otthonát, ő maga is életveszélyben volt. Felesége, Rosemary, akivel több mint 50 éven át éltek együtt, 2008-ban meghalt. Nyolc gyermeket neveltek fel New Orleansban.

Az 1990-es években Budapesten is fellépett. Amikor 1998-ban Chuck Berry, Little Richard és Jerry Lee Lewis később Budapesten koncertezett, ő maga is jött volna, de megbetegedett.

Kapcsolódó Cikkek

 • A biztonság az első, irány belföld!

  A biztonság az első, irány belföld!

  A koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai vendéglátók, szállásadók, de hamar talpra állhatnak, és már a nyáron utolérhetik magukat – mondta a Lokálnak Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

 • Rózsika néni jó példát mutat

  Rózsika néni jó példát mutat

  A koronavírus mindannyiunk életét fenekestül felforgatta. Így van ezzel a 72 éves Rózsika néni is, aki példát mutat az időseknek. Betartja a szabályokat, az otthonában is rendszeresen táncol és tornázik.

 • Új munkát kerestek a magyar sztárok

  Új munkát kerestek a magyar sztárok

  A járvány miatt már több, mint két hónapja bezártak a színházak és elhalasztották a koncerteket. Néhány magyar színész és zenész ezért új munkahely után nézett.