2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Extra

Meghalt Gord Downie

Meghalt Gord Downie, a Tragically Hit kanadai rockegyüttes énekese, dalszerzője, aki a kanadai nemzeti identitás kitörölhetetlen részévé vált a kisvárosokról, a kanadai irodalomról és a jégkorongról írt dalaival.

Az 53 éves Downie-nál 2015-ben diagnosztizáltak rosszindulatú agydaganatot. Helyi idő szerint kedd este halt meg családja körében – közölte szerdán a család.


A súlyos beteg Downie, akit Kanada nem hivatalos koszorús költőjeként tartottak számon, múlt év augusztusában az ontarioi Kingstonban teltházas koncerten búcsúzott rajongóitól.

Justin Trudeau kanadai kormányfő könnyeket hullatva méltatta a “nemzet legjobb dalszerzőjét”, akitől – mint mondta – erőt és inspirációt merített.

“Gord Downie nélkül szegényebb ország lettünk” – hangoztatta a miniszterelnök a parlamentben.

Downie közismert volt frenetikus színpadi jelenlétéről, arról, hogy a dalok közben hosszú történeteket mesélt el. Az 1980-as években alakult Tragically Hip főiskolai zenekarként kezdte pályafutását, és mind a klasszikus, mint az alternatív rockadókon igen népszerű volt. 14 albumot adtak ki, sikerük azonban leginkább Kanadára és az Egyesült Államokra korlátozódott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Karanténba került az Avatar 2. stábja

  Karanténba került az Avatar 2. stábja

  Kalandos úton érkezett meg Új-Zélandra az Avatar 2 című film amerikai stábja, amelynek egy jogi kiskaput kihasználva sikerült bejutnia a koronavírus-járvány miatt szigorú beutazási szabályokat alkalmazó szigetországba.

 • Nemzetközi porondra lépnek

  Nemzetközi porondra lépnek

  Angol nyelven is meghallgathatjuk mostantól az Európa 2020 című slágert. Nagy Szilárd és Ragány Misa szerzőtársaikkal az idén tavasszal Európában, így hazánkban is kialakult helyzetre szerettek volna reflektálni a nagysikerű Varga Miklós-Varga Mihály dal feldolgozásával.

 • Újranyitottak az ovik – Megmérik a kicsik hőmérsékletét

  Újranyitottak az ovik – Megmérik a kicsik hőmérsékletét

  Több, mint két hónap kihagyás után tegnap Budapesten is újra megnyitottak a bölcsődék és az óvodák. Az intézményekben számos óvintézkedéssel védik a dolgozókat és a gyerekeket, rendszeresen fertőtlenítik a játékokat és a kilincseket, de az előtérben testhőmérsékletet is mérnek.