EUR: 345,88 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 08., szombat
László

Belföld

Megint hazudott a Soros-egyetem

Miközben a Soros György által támogatott CEU diadalittasan jelentette be, hogy megállapodott egy New York állambeli egyetemmel, és elhárultak az akadályok a további működése elől, addig a valóságban szó sincs ilyesmiről. Már megint hazudott a Soros-egyetem.

Korábban érdekes közleményben tudatta a Soros-egyetem (CEU), hogy együttműködési megállapodást kötöttek egy New York állambeli felsőoktatási intézménnyel, a Bard College-dzsal. A CEU egy alig ismert, kis magánegyetemmel lépne szövetségre, amely idén a 303. helyezést érte el az egyesült államokbeli egyetemek rangsorában. Pedig New York állam bővelkedik rangos egyetemekben, ott található a világligában 14. Columbia University vagy a 27. New York University. Minderről a Figyelő számolt be. Most azonban kiderült, hogy szó sincs semmilyen megállapodásról.

Legalábbis az Origo információi szerint a Soros-egyetem és a Bard College közötti együttműködésnek az amerikai hivatalos szerveknél egyelőre nincs nyoma. New York államban a Middle States Commission on Higher Education nevezetű szervezet felel az akkreditációért. Ennek a CEU-ra vonatkozó általános intézményi oldala, valamint a CEU-nak az oldalon generálható intézményakkreditációs tanúsítványa egyik lehetséges kategóriában sem tartalmaz semmilyen bejegyzést. A Bard College is ennél a szervezetnél van akkreditálva, de egyik kihelyezett képzésük sem köthető a CEU-hoz.

A lap emlékeztet: a Soros-egyetem a közlemény kiadása után erőteljes kampányba kezdett a baloldali és a Simicska Lajos nevéhez köthető médiumokban, hogy mostantól minden törvényi kötelezettségnek megfelelnek. Az egyetem azt is jelezte: várja, hogy a kormány aláírja és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.


A felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie.

Kapcsolódó Cikkek