EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Megint hazudott a Soros-egyetem

Miközben a Soros György által támogatott CEU diadalittasan jelentette be, hogy megállapodott egy New York állambeli egyetemmel, és elhárultak az akadályok a további működése elől, addig a valóságban szó sincs ilyesmiről. Már megint hazudott a Soros-egyetem.

Korábban érdekes közleményben tudatta a Soros-egyetem (CEU), hogy együttműködési megállapodást kötöttek egy New York állambeli felsőoktatási intézménnyel, a Bard College-dzsal. A CEU egy alig ismert, kis magánegyetemmel lépne szövetségre, amely idén a 303. helyezést érte el az egyesült államokbeli egyetemek rangsorában. Pedig New York állam bővelkedik rangos egyetemekben, ott található a világligában 14. Columbia University vagy a 27. New York University. Minderről a Figyelő számolt be. Most azonban kiderült, hogy szó sincs semmilyen megállapodásról.

Legalábbis az Origo információi szerint a Soros-egyetem és a Bard College közötti együttműködésnek az amerikai hivatalos szerveknél egyelőre nincs nyoma. New York államban a Middle States Commission on Higher Education nevezetű szervezet felel az akkreditációért. Ennek a CEU-ra vonatkozó általános intézményi oldala, valamint a CEU-nak az oldalon generálható intézményakkreditációs tanúsítványa egyik lehetséges kategóriában sem tartalmaz semmilyen bejegyzést. A Bard College is ennél a szervezetnél van akkreditálva, de egyik kihelyezett képzésük sem köthető a CEU-hoz.

A lap emlékeztet: a Soros-egyetem a közlemény kiadása után erőteljes kampányba kezdett a baloldali és a Simicska Lajos nevéhez köthető médiumokban, hogy mostantól minden törvényi kötelezettségnek megfelelnek. Az egyetem azt is jelezte: várja, hogy a kormány aláírja és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.


A felsőoktatási törvény áprilisban elfogadott módosítása arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A külföldi felsőoktatási intézménynek a székhely szerinti országban működő, államilag elismert felsőoktatási intézménynek kell lennie.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) – Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

  • Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    A bíróságok még az igazságszolgáltatásnál is komolyabb szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Kaposváron.