EUR: 348,42 Ft
CHF: 325,82 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Ózd

Megkeresztelték Nekézseny közösségi házát

Balogh Béni nevét viseli a jövőben a közösségi ház a bükki hegyhát egyik csodálatos településén, Nekézsenyben. A 2000-ben elhunyt író, pedagógus, mondagyűjtő legtöbbször a szülőföldjén, Észak-Magyarországon játszódó történelmi eseményeket elevenített meg.

A helyi könyvtárnak is otthont adó épület pályázati forrásból újult meg a közelmúltban, ezzel is bizonyítva Magyarország kormányának elhivatottságát a magyar kultúra ápolása, megőrzése területén – emelte ki a névadó ünnepségen Riz Gábor országgyűlési képviselő.


Fotó: Lokál
A falu ismert embere méltó emléket kapott

Számos monda, regény, meseregény és elbeszélés szerzője Balogh Béni, aki 1922-ben született Nekézsenyben. A falu iskolájából került Sárospatak Református Tanítóképzőjébe, és lett népiskolai tanító. A háborúban hadifogságba esett, majd 1947-től Miskolc Gazdaképző Iskolájában tanított. Elvégezte a Budapesti Pedagógiai főiskolát, de mivel szülei kuláklistán szerepeltek, nem kaphatott diplomát. 1957-ben rehabilitálták, onnantól tanárként kereste kenyerét nyugdíjba vonulásáig. Egy időben Ózdon is dolgozott pedagógusként. Első publikációi 1941-ben jelentek meg napilapok gyermekrovataiban, de szerzeményeit a Pajtás, a Dörmögő Dömötör és a Kisdobos is rendszeresen közölte. Feldolgozta szülőföldjének történelmi eseményeit, ahogyan gyermekkori emlékeit is megosztotta olvasóival. A község szülöttének 2006-ban emlékhelyet állított az utókor, ahol személyes tárgyai és róla készült fényképek is megtekinthetők.

Fotó: lokál
Névadó a közösségi házban

A közösségi ház átadásán posztumusz kapott Nekézsenyért Díjat, amelyet lánya, Dévényiné Balogh Gyöngyi vett át.

fotó: Lokál
A névadó tárgyaiból és fényképeiből állandó kiállítás tekinthető meg

.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.