EUR: 348,80 Ft
CHF: 327,06 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Aktuális

Megnyílt az Yves Saint Laurent Múzeum

Megnyílt a látogatók előtt a marrákesi Yves Saint Laurent Múzeum: az első napon, csütörtökön több mint ezren tekintették meg a világhírű francia divatmogul ikonikus ruháit.

A marokkói Yves Saint Laurent Múzeum épülete a modern építészet követelményeit ötvözi a helyi hagyományokkal. A négyezer négyzetméteren létrehozott intézményt a francia Studio KO építésziroda tervezte. Az afrikai múzeum megnyitása alig két héttel követte a divatdiktátor párizsi múzeumának debütálását Yves Saint Laurent cégének egykori székhelyén.


Marrákes nagy hatással volt a divattervezőre, ott szerettek egymásba a hatvanas években – amikor a Rolling Stones és Allen Ginsberg is megfordult a városban – Pierre Berge-zsel, néhai üzlettársával és élettársával. A szeptemberben 86 évesen elhunyt Berge utolsó nagy álma volt a marrákesi múzeum megvalósítása. A hivatalos átadáson, amelyet október 14-én tartottak, a marokkói király felesége, valamint Catherine Deneuve és Marisa Berenson francia színésznők is megjelentek.

Yves Saint Laurent inspirációt merített munkájához a színes, élettel teli marokkói világból, egy villát is vásárolt ott magának, amely jövőre ugyancsak megnyitja kapuját a látogatók előtt.


“Vakmerőségemért ennek az országnak tartozom köszönettel, ahonnan ered” – idézik a marrákesi múzeum egyik falán a 2008-ban elhunyt divattervező szavait.

A múzeum a divatcézár műgyűjteményének eladásából befolyt 15 millió euróból (4,6 milliárd forintból) épült meg a buja Majorelle kert közelében. A kertet 1980-ban vásárolta meg a divattervező és Bergé, és felújítva létrehozták a berber kultúra múzeumát, amelyet évente hétszázezren keresnek fel.

Az Yves Saint Laurent Múzeum kulturális központként fog működni állandó kiállítással, könyvtárral, auditóriummal, kávézóval és étteremmel.

Yves Saint Laurent a nemek egyenlőségét hirdette, forradalmasította a nők megjelenését, ahogy Pierre Bergé mondta: Coco Chanel felszabadította a nőket, Saint Laurent hatalmat adott nekik, és felszabadította a divatot.

A múzeum igazgatói a következő egy évben mintegy 300 ezer látogatóra számítanak.

Kapcsolódó Cikkek