2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb XV.kerület

Megújult a szobor a 100. szülinapra

Kerületünkben, a Mézeskalács téren köszöntötték a horvát származású Veszely Jelena szobrászt 100. születésnapja alkalmából. És egy ilyen szép születésnaphoz ajándék is jár. Nem is akármilyen!

A 100 esztendős Veszely Jelena szobrászművész a lányáról mintázta az 1975-ben átadott, de most felújított, Meditáció című köztéri szobrot (Fotó: Máté Krisztián)

Idén lesz 100 esztendős Veszely Jelena szobrászművész, aki 1917. november 28-án született a horvátországi Ljeskovicán, és Zágrábban a világhírű Ivan Meštrović professzor egyetlen magyar tanítványa volt, miközben párhuzamosan a zágrábi zeneakadémiát is elvégezte. A háború döntötte el, hogy a képzőművészetet választotta.


A festőművész Szilvássy Pállal évekig a nagybányai művésztelepen éltek. Itt született meg második leányuk, majd már Budapesten a harmadik.  A finom kezű és törékeny művésznő alkatát meghazudtoló erővel és energiával szelídítette meg a súlyos kő- és bronztömböket, amikor az ország számos városában látható köztéri szobrait megalkotta. A művésznő egyik alkotása a Meditáció, amelyet 1975-ben helyeztek el a Mézeskalács téren, ahol a 70-es években kezdték el építeni a lakótelepi házakat. A házak között álló szobrot Veszely Jelena középső lányáról, Gyöngyvérről mintázta. Az évek során az alkotással senki nem foglalkozott. A művésznő születésnapjára azonban – a kerületi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére – mind a szobrot, mind annak környékét felújították, a születésnapi ünnepségre pedig eljött Mladen Andric, Horvátország nemrég kinevezett nagykövete is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.