2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Zalaegerszeg

Megvalósult álom

A sör nem egyszerűen hűsítő nektár a nyári napokban, baráti beszélgetések, mérkőzésnézések folyékony nedűje, mert több annál.

Ahányféle, annyi íz, de tovább lehet gondolni, csöppnyi fűszerrel varázslatot tölteni a palackokba, dizájnt formázni, egyedit alkotni, akár kicsiben is elképzelni, zalaivá tenni. Elekes Ferencnél, az Elf Sörüzem létrehozójánál hosszú évek alatt forrta ki magát az ötlet, az otthoni, három évig tartó hobbipróbálkozásoktól az üzemi méretekig, ám ehhez a 40. születésnapján át kellett lépnie saját határait.


– Honnan jött az ihlet a sörkészítéshez?

– Középvezetőként dolgoztam egy zalaegerszegi multinacionális cégnél 18 éven át. Szerettem a munkámat, de másfél éve elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy valami kézzelfoghatót, maradandót alkossak, égetett a változtatás vágya. Van, amikor eljön az a pillanat, hogy látja az ember, ahogy a barátai, munkatársai felőrlődnek a mindennapok taposómalmában, mert nem mernek lépni és megvalósítani önmagukat. Átértékeltem, hogy most a karrier, a pénz a fontos, vagy egy szürke hétfőnek is ugyanúgy örüljek, mint bármelyik napnak, ne a verkli vigyen, hanem szeressem azt, amit csinálok és magamért, a családomért tegyem.


– Nehéz volt belevágni?

– Véletlenek nincsenek. Egyszer egy amerikai barátom hozott kóstolót abból a sörből, amelyet maga készített, elcsodálkoztam, hogy jé, lehet otthon is sört készíteni?! Aztán a tesómék Pécsen jártak, ahonnan hazaérkezve mesélték, milyen fantasztikus kézműves sörökkel találkoztak. Beleástam magam a könyvekbe. Szerintem a kezdet nem egy szofisztikált dolog, hiszen az otthoni sörfőzéshez kell egy nagy lábos, egy vödör és egy szűrőlemez. A multi mellett kezdetben kellemesen kikapcsolt a kreativitás. Jött az álom, hogy de jó lenne a hobbimat megélni a mindennapokban! Másfél éve kezdtünk utánanézni, hogyan működnek a professzionális sörfőzdék, milyen pályázati lehetőségek vannak, milyen engedélyek kellenek hozzá, annyira beleéltük magunkat, hogy nekünk ezt meg kell csinálni, hogy onnan már nem volt visszaút. Nehéz lépés volt, benne a rizikó, a biztos anyagi körülményeket otthagyni, és merni megvalósítani.

A hatalmas tartályokban folyik ez erjesztés
Fotó: Inhof András

– Sikerült teljesen megvalósítania az álmát?

– Az üzem egyelőre nagyon pici, hazai méretekben is, hiszen 5000 liter kapacitással indultunk neki. Az elején azt tanácsolták, hogy 10 ezer liter alatt neki se álljunk. Abszolút családi szinten oldunk meg mindent, főzünk, palackozunk, ötletelünk és végezzük a háttérmunkát és a marketinget. Hihetetlenül élvezem, hogy ízeket hozunk létre, aminek ki kell találni a nevét, a címkéjét, így lett például az Apatej, a Huncutka, a Táltos és még sorolhatnám. A különlegesség a lényeg, és sokan segítenek önzetlenül az indulásban, az érvényesülésben.

Zsákokban áll az árpa a kis sörfőzdében
Fotó: Inhof András

Volt olyan egerszegi vendéglátós, aki amikor megkóstolta, azt mondta, nem érdekel, ha egy forintot sem keres, neki ez kell. A volt gyárigazgatóm szintén felhívott és gratulált: Fecókám, én iszom ezeket a söröket, ez nagyon jó. Talán a sors és a szerencse akarta, hogy kapjak egy második lehetőséget az életben. Nagyon sok tervem van még, szeretném megalkotni Zalaegerszeg sörét, sőt karácsonyra ünnepi zamattal készülünk, különleges palackozásban!

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.