2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Veszprém

Mentők segítettek a diákoknak

Az Országos Mentőszolgálat és más intézmények támogatásával a Lovassy László Gimnáziumban tanulhatták meg a diákok, hogyan kell újraéleszteni. Egy újraélesztési tanfolyam csak négy órát vesz igénybe, viszont életet menthet!

A kampány során budapesti és vidéki fesztiválokra, iskolai rendezvényekre oktatóbabákkal települnek ki a szakemberek, hogy gyors és gyakorlati oktatással képezzék ki a fiatalokat az újraélesztésre. Az Országos Mentőszolgálat az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával, a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika, a Magyar Resuscitatiós Társaság és az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium diákjainak közreműködésével oktatja az életmentési ismereteket.


Az újraélesztést néhány óra alatt meg lehet tanulni (fotó: Domján Attila)

 

A mellkasnyomások ütemének elsajátítását az Irie Maffia zenekar segíti. A csapat „100 bpm” ütemű Wake Up! című slágere az újraélesztők zenéje, hiszen a ritmus illeszkedik a mellkasnyomások tempójához.

Baj esetén meg kell szólítani és meg kell rázni a beteget, valamint megvizsgálni, hogy normális-e a légzése. Amennyiben nem reagál, és nincs normális légzése, hívni kell a mentőket (104 vagy 112). Ugyanakkor el kell kezdeni a mellkaskompressziót (percenként egyenletesen 100 lenyomást és teljes felengedést kell végezni). Ha képesek vagyunk rá, minden harmincadik kompresszió után végezzünk két befúvásos lélegeztetést! Ha nem megy a lélegeztetés, folyamatos mellkaskompressziókkal kell folytatni az újraélesztést. Amint megérkezik egy defibrillátor, be kell kapcsolni és követni az utasításait! A mentő kiérkezéséig folytassuk a feladatot!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.