EUR: 344,67 Ft
CHF: 322,01 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Sport

Mi lesz veled, Barcelona?

Bár a spanyolok szerint törvénytelen volt a hétvégi katalóniai függetlenségi népszavazás, a következményekkel számolni kell. Ha ugyanis Katalónia elszakad Spanyolországtól, annak komoly sportszakmai vonzatai lehetnek, amelyek az FC Barcelona jövőjét is érintenék.

Vasárnap brutális képsorok árasztották el az internetet, amelyeken az látható, hogy spanyol rendőrök ütik-verik a szavazni kívánó katalánokat. Katalónia 5,34 millió voksolásra jogosult polgárából mintegy 2,26 millióan járultak az urnákhoz, ami 42,3 százalékos részvételt jelent. Közülük mintegy 2,02 millióan voksoltak az autonóm régió függetlenségére. A történtek miatt a Barcelona–Las Palmas bajnokit is zárt kapuk mögött rendezték, ám eljöhet még az idő, amikor egyáltalán nem rendeznek majd Barcelona-mérkőzéseket a spanyol élvonalban.


A katalán régió sportminisztere, Gerard Figueras szerint függetlenség esetén a La Liga katalán csapatainak – Barcelona, Espanyol, Girona – el kell dönteniük, hol akarnak játszani: a spanyol bajnokságban, a szomszédos Franciaországban, esetleg Olaszországban vagy a Premier League-ben.

– Nem hiszem, hogy az UEFA kifogást emelne az ellen, hogy más csapatok is az országuktól eltérő ligában játsszanak – fogalmazott Figueras, utalva arra, hogy több bajnokságban is szerepelhetnek külföldi csapatok, például a Monaco a francia pontvadászatban játszik, Angliában pedig walesi csapat is van, a Swansea.


A La Liga elnöke pedig egyértelműen kijelentette, hogy nem tartanak igényt a katalán csapatokra a spanyol bajnokságban.

– A sport nem kívánságműsor, a dolgokat egyértelműen szabályozni kell. Nem könnyű megegyezni, és értelmezni a spanyol jogszabályokat, de ha a katalánok megkapják a függetlenséget, akkor ezek a klubok nem játszhatnak a spanyol bajnokságban. Ugyanakkor remélem, nem jutunk el idáig – mondta Javier Tebas, a La Liga elnöke.

A Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu a Las Palmas 3-0-s legyőzése után szólalt meg.

– Egyelőre nincs terítéken a váltás. De fel kell készülnünk a jövőre, és nyugodtan kell átgondolnia a vezetőségnek a helyzetet. Ha a függetlenség létrejön, akkor ismét tárgyalunk, és biztos vagyok benne, hogy a legjobb döntést fogjuk meghozni – mondta Bartomeu.

Nem mindenki örülne a váltásnak. Az üggyel kapcsolatban Arsène Wenger is elmondta véleményét.

Kétlem, hogy egy lehetőségnél több lenne ez a történet. Már bőven elegendő klub szerepel a PL-ben, húszan vagyunk. A skótoknak előnyt kell élvezniük a Barcelonával szemben – mondta az Arsenal menedzsere.

Ha azonban mégis megtörténne a váltás, akkor mindkét fél gyarapodna, hiszen a Premier League egy ikonikus csapattal bővülne, a Barcelona pedig valamivel több bevételhez jutna az angol bajnokság révén.

A spanyol szurkolók Piqué távozását követelik

Feldühödött drukkerek fogadták a spanyol labdarúgó-válogatott edzőtáborában Gerard Piquét, aki szégyenletesnek nevezte a referendummal kapcsolatban történteket. Piqué hétfőn már Madridban, a válogatott főhadiszállásán edzett, de a drukkerek folyamatosan fütyültek, pfujoltak, különböző szidalmakkal illeték, s transzparensekkel fejezték ki nemtetszésüket, az egyiken a „gusztustalan” felirat volt olvasható.

 

Kapcsolódó Cikkek