2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

Minden gyermeknek jár a Babakötvény

Nagyszerű kezdeményezése a kormánynak a Babakötvény, amelynek lényege, hogy minden 2005. december 31. után született gyermek számára az állam 42 ezer 500 forintos életkezdési támogatást ad. Ám ahhoz, hogy az összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, több technikai feltételnek is teljesülnie kell.

Először is egy úgynevezett Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárnál, hogy ez az indulóösszeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon. A számlanyitáshoz vinni kell a gyermek azonosítására a lakcímkártyáját, valamint a Start-értékpapírszámlát nyitó személyazonosságának és lakcímének igazolására szolgáló okmányt, továbbá az adóazonosító jelet igazoló eredeti igazolványt.

A 2006. január 1. napja előtt született gyermekek esetében szükség lesz a gyermek adóazonosító jelét igazoló eredeti igazolványra (adóigazolvány), továbbá a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy egyéb szervezet által az adóazonosító jelről kiállított igazolást is be kell mutatni.

A számla hozzátartozó általi nyitása esetén a fentieken kívül szükséges a családi pótlékra jogosult szülő vagy törvényes képviselő személyazonosító adatainak és adóazonosító jelének ismerete. Az ügymenet meggyorsítható úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán az érintettek kitöltik az ügyfél-regisztrációs űrlapot. A személyes ügyintézés során időt takaríthatnak meg azzal, ha igénybe veszik a Kincstár online időpontfoglalási szolgáltatását.


Jó tudni, hogy a Babakötvény futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év. Mivel változó kamatozású értékpapír, hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát. A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével. A kamatprémium mértéke 3 százalék. Örvendetes, hogy az éves befizetések 10 százalékának megfelelő összeg, de maximum 6 ezer forint is jóváírásra kerül, vagyis állami támogatás is jár hozzá.

A Babakötvény a gyermek 18. életévének betöltéséig bármikor megvásárolható, és a befizetett összegnek megfelelő mennyiségű Babakötvényt a Kincstár azonnal jóváírja a Start-értékpapírszámlán. A befizetett összeget a Kincstár automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatszámú Babakötvénybe fekteti be.

Babakötvényt bármely természetes személy vásárolhat a Magyar Államkincstárnál Start-értékpapírszámlával, valamint belföldi bejelentett lakcímmel rendelkező gyermek javára.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek