2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Budapest

Modellből Szent Johanna

Nem mindennapi eseménynek ad otthont most szombaton az V. Magyar utcában található Gobbi Hilda Színészház! G. B. Shaw: Szent Johanna művéből készült “Magányos Johanna” című monodrámát mutatják be Dombrádi Alina főszereplésével, Kriszt László rendezésében. Egy gyönyörű színésznő játssza Johannát, aki mellesleg az  Eötvös Loránd Tudományegyetem végzős hallgatója.

Dombrádi Alina a színészkedés mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzős hallgatója (Fotó: Telegdy István)

Gondolom minden színésznőnek nagy álma ez a szerep!
Hát persze, amikor  5-6 évvel ezelőtt láttam a Fészek Művészklub kupolájában, akkor arra gondoltam hogy milyen jó lenne egyszer ezt a monodrámát eljátszanom, most meg elérkeztem ide, persze az idáig vezető út nem volt könnyű.

Miért monodráma, hiszen az eredeti mű, az egy többfelvonásos dráma!
Igen ez kétségtelen, de a Kazán István Kamaraszínház lehetőségei erre adnak lehetőséget, az egy külön dolog hogy zseniálisan lett meghúzva a szöveg, és lényegében csak a Johanna által mondott szövegrészekből
áll össze úgy a darab hogy egy, egységes dramaturgiai ívet visz végig, tehát elindul valahonnan és elérkezik valahová.

Szent Johanna mostanában amolyan kultusz előadás lett, hiszen több nagy színház is bemutatta az elmúlt években.

Ez a monodráma változat, ha jól tudom 8 éve van repertoáron nálunk, tehát az ön által említetteket jóval megelőzte, az egy más kérdés hogy nálunk, a mi kamaraszínházunkba, anyagi lehetőségek híján, nincs lehetőség színpadra vinni. Éppen ezért is nagy dolog hogy “pénz, fegyver, paripa” nélkül kerül úgy színre, hogy a nézőnek egy csepp hiányérzete sincs a történetet illetően.

Ön az Eötvös Loránd Tudományegyetem végzős hallgatója. Hogyan fogadják ott hogy ön Szent Johannát játszik?

Csak kevesen tudják rólam hogy hosszú ideje foglalkozom a színházzal, hogy színésznőként is játszom, általában nem keverem a kettőt, ha lehet.

Egy nagyon szép, fotogén színésznőt látok, hogy lehet kezelni azt hogy ön után fordulnak az utcán?

Hála Istennek, nem fordulnak utánam, (na jó, csak ritkán) nem páváskodok az utcán, mert megtanultam hogy a színpad az a közeg ahol az embernek dolga van, ahol valami szépet és jót lehet adni a közönségnek.

Nem csak szép, nem csak okos hanem szerény is!
Ahogy rendező tanárom Kriszt László mindig mondja, “a művész elsősorban ember, s csak másodsorban színész, s nem fordítva” igyekszem ezt betartani!

Milyen belső lélekkel állt a darabhoz, egyáltalán milyen volt a próbafolyamat?
Rettegtem, mert más az hogy nézem és kiváló alakításokat látok, és teljesen más amikor nekem kell felépítenem, megtalálnom ezt az egyáltalán nem könnyű lélektani állapotot, amiben a hit a kitartás, az emberi mélységek egyforma jelentőséggel bírnak, de talán éppen ettől Johanna a Johanna. Sajnos, az ilyen példaképek már kivesztek a napjainkból, mindenki a könnyű érvényesülés híve, “a lehető legkevesebb befektetéssel, a legtöbbet” akarom
mentalitás dívik.

Gondolom nem volt kérdés az hogy a modellkedést vagy színészetet válassza?
Persze hogy nem. A modellkedés az valahogy mindig megragad a felszínen, a színészmesterség pedig lehatol az ember lelkületébe, aminek a kialakítása, felszínre hozása, iszonyatosan nehéz munka, szenvedés, küszködés.

Ez amolyan “házi bemutató”, hogy kell ezt értelmezni?
Egész nyáron próbáltunk, és úgy egyeztünk meg a rendezőmmel, bemutatjuk, amolyan próbafolyamat lezárásképpen, aztán eltesszük és egy hónap múlva,  már a Fészekben, újra színre visszük, és az lesz majd az igazi premier!

Hol lehet önt még látni és miben?
Immár harmadik éve játszom a Sárdi Mária: Kislány a pokolban darabot, mellette tanulok és játszom a Rátkai Műhelyben és a Spirit Színházban.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vigyázat, csalok!

  Vigyázat, csalok!

  Virtuális kiállítás eleveníti fel a mágia kiváló magyar mestere, Rodolfo munkásságát.

 • A derbivel folytatja az Újpest

  A derbivel folytatja az Újpest

  Az Újpest FC, amelynek játékosai a leállás ideje alatt is szorgalmasan készültek a folytatásra, egy rendkívül érdekes meccsel folytatják.

 • Balkonkertész kerestetik

  Balkonkertész kerestetik

  Terézváros – Járványhelyzeten kívül is ötletes és értelmes tevékenységnek tűnik egy nagyvárosban a balkon-…