2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Belföld

Most a liberálisokkal kokettál a Jobbik

Tovább cukisodik a Jobbik. Most, hogy Botka László megbukott, az MSZP-vel nem tud tovább kokettálni a Vona vezette párt, ám úgy látszik, a liberálisokkal, élükön Gulyás Márton radikális aktivistával, igen. Vajon mi lesz ennek a vége?

Közös választójogireform-javaslatot készítettek különféle ellenzéki szervezetek a szélsőbaltól a Jobbikig, amelyet Gulyás Márton, a provokatív akcióiról ismertté vált baloldali aktivista mutatott be hétfőn a Budai Liberális Klub estjén – írja a Magyar Idők.


A Momentumtól Cseh Katalin elnökségi tag, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és a jobbikos Staudt Gábor latolgatta az ellenzék esélyeit. Gulyás szerint a legtöbb, amit az ellenzék most elérhet, hogy megakadályozza a Fidesz és a KDNP abszolút többségét. Staudt és Hadházy viszont úgy vélte, a kormánypártok leválthatók.

Hadházy ugyanakkor elvetette az ellenzéki összefogás gondolatát, mint mondta: ez eddig sem működött, a jövőben miért működne. Staudt és Gulyás nem volt ilyen elutasító. A radikális aktivista gesztusokat tett a Jobbik felé, és kiemelte: a választási törvény módosításával kapcsolatban szinte mindenben egyetértenek, csupán a műveltségi cenzusban nem.


Kiderült: egyértelműen politikai célokat szolgál a Momentum számára a Római-partra tervezett mobil gát elleni tüntetés. A NOlimpia-kampánnyal ismertté vált kis párt elnökségi tagja ugyanis arról beszélt, hogy az inaktív választókat efféle szimbolikus ügyek felkarolásával lehet megmozdítani.

A balliberális oldalon egyébként számos híve van a Jobbikkal való összefogásnak. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Szeretem Magyarországot Klub estjén azt mondta, hogy bárkivel összefogna a kormányváltás érdekében.

Heller Ágnes és Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök is úgy érvelt, hogy a baloldalnak a Jobbikkal együttműködve kellene indulnia a jövő évi választásokon, Konrád György pedig azt mondta, hogy a baloldalnak „az ördög öreganyjával is” össze kellene fognia, és megdicsérte Haraszti Miklóst, az SZDSZ expolitikusát, „miután felvetette a választási összefogás lehetőségét”. Az SZDSZ-alapító Kőszeg Ferenc azt írta: „Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni.”

 

Antiszemita és neonáci lépések a Jobbiktól

Az Origo összegyűjtött néhány esetet, amelyek jól mutatják, hogy milyen párt is a Jobbik. 2015 márciusában Kulcsár Gergely jobbikos országgyűlési képviselőről derült ki, hogy korábban beleköpött a Duna-parti holokauszt-emlékműbe. A Demokratikus Koalíció nyilvánosságra hozott egy fotót, amelyet Kulcsár körlevélben küldött el párttársainak. A képen Kulcsár a nyilasok által a Dunába lőtt zsidóknak emléket állító vascipők előtt pózol.

Szintén Kulcsár Gergelyhez köthető az a nyilvánosságra került, 2012-ben írt levél is, amelyet a politikus frakciótársainak írt és amelyben „kamukausztnak” nevezte a népirtást.

A Tv2 figyelt fel arra, hogy a híveit náci karlendítéssel üdvözlő neonáci politikus és szélsőjobboldali pártja támogatja a Jobbikot Horvátországban. Frano Cirko, a Horvát Tiszta Jogpárt volt ifjúsági vezetője most saját – homofób, kirekesztő jelszavakkal operáló – új GO! pártjával segíti nemzetközi akcióiban a Jobbikot.

A Horvát Tiszta Jogpárt egykori alelnökeként Frano Cirko számos rendezvényen találkozott Vona Gábor pártelnökkel és a Jobbik alelnökével, a Hatvannégy Vármegye Mozgalom (HVIM) elnökével, Toroczkai Lászlóval is. A két szélsőjobboldali párt vezetőinek egyik szokásos találkozóján Vona Gábor így szónokolt:

– Vagy együtt leszünk szolgák, a nagyhatalmak sakkbábui, vesztesek vagy együtt leszünk szabadok, méltók történelmi nagyjainkhoz. Határozott nemet kell mondanunk arra a csábításra, hogy felejtsük el a múltat, legyünk egyszerű uniós polgárok, birkák a vágóhíd körül – számolt be 2013-ban a Jobbik lakájmédiája, az Alfahír.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek