EUR: 348,50 Ft
CHF: 325,68 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Hódmezővásárhely

Nagy háború, nagy veszteségekkel

Mindenki előtt kitárta kapuit október 1-jén a „Többes számban. Az I. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valóságai” nevű vándorkiállítás Hódmezővásárhelyen, a Kossuth téren.

A tárlatot az ország számos pontján nagy sikerrel, látogatórekorddal mutatták be. A kiállítást október 1-jén nyitották meg Hódmezővásárhelyen

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) vándorkiállításának témája az I. világháború köré épül. A frontvonal és a hátországok, valamint a róluk közvetítő médiatevékenységek bemutatását különleges, egyedi módon oldja meg a tárlat.


A kiállítás helyszínéül ez a futurisztikus gömbsátor szolgált

Az első világégés alatt 660 ezer magyar katona esett el a harcokban. A nagy háború nem csupán a frontokon szedte áldozatait, sokan fogságban, illetve a hátországban nyögték a harcok súlyát. A kiállításon a korból származó emléktárgyak mellett a látogatók akár saját maguk is megtapasztalhatják, milyen nehéz volt a katonák táskája.

Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő: “Fontos a hősiesség és a hősök emlékének ápolása, okulni kell belőle, hogy milyen veszélyekkel jár az országon belüli széthúzás.”

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntőjében elmondta, hogy Hódmezővásárhely az egyik olyan város az országban, amelyet a legnagyobb veszteségek értek az első világégés alatt, az ellenzéki megyékben ugyanis több férfit mozgósítottak. A nagy háború pedig nagy veszteségekkel is járt. Száz évvel utána is keresi az ország a helyét a világban.

A vándorkiállítás október 4-ig maradt Hódmezővásárhelyen

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.