EUR: 345,15 Ft
CHF: 321,18 Ft
2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb XIV.kerület

Nálunk van Közép-Kelet-Európa legjobb PET CT-je

Közép-Kelet-Európa első digitális és kutatási szintű PET-CT kameráját adták át a ScanoMed zuglói központjában. A Laky Adolf utcában található egészségközpont az új gép segítségével minden korábbinál jobb minőségű képeket tud előállítani, miközben a betegeknek beadott radioaktív anyag mennyisége, a sugárterhelés  jelentősen csökkenthető, a vizsgálati idő pedig jelentősen lerövidül.

A központ a hazai nukleáris orvoslás mérföldköveként 2005 májusában végezte el az ország első PET-CT- vizsgálatát. Idén júliusban a ScanoMed budapesti központjában jelentős fejlesztés kezdődött, ami a betegvizsgálatok minőségét az eddiginél is magasabb szintre tudja emelni azáltal, hogy a vizsgálatok még pontosabbak, gyorsabbak és a beteget kevesebb sugárterhelés éri. A fejlesztés során telepítették az amerikai General Electric-konszern Discovery MI PET-CT kameráját, és ezzel együtt a ScanoMed budapesti központja is teljesen megújult.

A gép segítségével korábban felismerhető a daganatos betegség

Az átadáson Joerg Bauer, a GE Magyarország elnöke kiemelte, hogy a világon évente körülbelül nyolcmillió ember rákban hal meg, az európai uniós statisztikák alapján Európában Magyarország és Horvátország vezet a daganatos megbetegedések halálozási arányát tekintve. A korai diagnózis jelentős mértékben megnöveli a túlélés esélyét, sőt teljes gyógyulással is járhat. Emellett nagymértékben csökkenti az egészségügyi rendszerre nehezedő pénzügyi terhet az előrehaladott állapotban felfedezett daganatos betegségekhez képest. Mint elmondta, a most átadott géppel jelentősen lerövidíthető az az idő, amíg megszületik a pontos diagnózis.
– Azt szeretnénk elérni, hogy a betegséget ne akkor ismerjük fel, amikor már tüneteket produkál, hanem jóval korábban – tette hozzá Joerg Bauer.
Dr. Szabó Péter részlegvezető főorvos kiemelte, hogy az új PET-CT készülék a világon egyedülálló módon az első teljesen digitális, kutatási szintű PET-CT kameratípus, amely számos újítást tartalmaz. Így például a rekonstruáló képessége jelentősen meghaladja a jelenleg hazánkban működtetett valamennyi kameráét, felbontóképessége pedig új dimenziót nyit az elváltozások felismerésében.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.