EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Belföld

Nekiment az LMP-nek Molnár Gyula

Orbán Viktor nem diktátor, Botka egyik nagy előnye az volt, hogy magas, az MSZP pedig nem ünnepli meg a nagy októberi szocialista forradalmat. Többek között ezt nyilatkozta Molnár Gyula, a szocialista párt elnöke, aki minden együttműködést kizárt az általa szélsőjobboldali pártnak tartott Jobbikkal.

Öniróniától sem mentes, a humort is felvillantó interjút adott a Heti Válasznak Molnár Gyula. Az MSZP elnökének azonnal nekiszegezték a kérdést, hogy miért nem mondott le a párt múlt heti választmányi ülésén, mire Molnár azt felelte: „Amikor a pilóta eliszkol, ráadásul a robotpilóta is elromlott, még a másodpilóta is nyúljon ejtőernyőért? Nem volna felelős döntés”.


Amikor Botka Lászlóról kérdezték a szocialisták elnökét, a korábbi MSZP-s miniszterelnök-jelölt három „erényét” is felvázolta: „Vidéki volt, sikeres városvezető, ráadásul magas”. Molnár Gyula ezután még hozzátette, hogy ez sem volt elég, ugyanis a párt értelmiségi rétege mindig várja a messiást, amikor pedig megérkezik, elkezdi stírölgetni, hogy hát mégsem egészen ilyet akart.

Szóba került a Jobbikkal való együttműködés is, de Molnár megismételte korábbi kijelentését, miszerint Horn Gyula pártja nem fog össze a szélsőjobbal. „A gárdistamellény ott lóg a szekrényükben” – tette hozzá. Beszólt azoknak a baloldali és liberális értelmiségieknek is – köztük Heller Ágnesnek –, akik összefognának a párttal. „Ha ez az értelmiségi kör a lázas messiáskeresésben eljut Vona Gáborig, ahhoz csak gratulálni tudok.”


Az MSZP elnöke a többi baloldali pártot sem kímélte. Közölte, hogy nem fognak könyörögni a közös listáért (a DK, az Együtt, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum sem akar közös listát – a szerk.), pedig szerinte ez lenne a kormányváltás kulcsa. „Akik a demokratikus ellenzékből a végünket akarják, azokat ki kell ábrándítanom. 700 ezer MSZP-szavazó nem fog egyszerre átszavazni rájuk” – utalt arra, hogy Botka lemondása után megindult a harc a baloldalon az MSZP-s szavazókért.

Az LMP-ről és miniszterelnök-jelöltjükről sem fogalmazott túl kedvesen Molnár: szerinte Szél Bernadettet azért építik, hogy tárgyalási pozíciói javuljanak, de az LMP nem fejlődik kormányváltó erővé. „Könyörgöm, hányszor lehet még eljátszani, hogy most aztán más lesz a politika, aztán 17 ezer szavazattal csusszanni át az öt százalékon? (…) Ahol egyszerre van jelen az exfideszes Hadházy Ákos és a nemrég még szocialista Demeter Márta, az a hely nekem cseppet hiteltelen.”

Az interjúból kiderült, hogy Molnárból nem lesz miniszterelnök-jelölt, de listavezetőként előrébb lép. „Eddig másodhegedűsként alájátszottam Botka Lászlónak, most azonban a választmány felkért, hogy innentől vigyem a prímet.” Elismerte, hogy ma a magyar emberek jelentős része Orbán Viktorban nem lát diktátort, és azt sem zárja ki, hogy mindez azért van, mert a miniszterelnök valóban nem diktátor.

Az egykori szocialista állampárt, az MSZMP utódpártjának vezetőjeként megkérdezték, hogy mit jelent az MSZP-nek, hogy hamarosan elérkezik a nagy októberi szocialista forradalom 100 éves évfordulója. Molnár erre úgy reagált: nem fogják megünnepelni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek