EUR: 349,40 Ft
CHF: 326,74 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Szeged

Nem minden kalapos gyilkos

Őzláb-, déli tőke- és vöröses nyálkásgombával, a kulináris gyűjtök kedvenceivel is találkozhattunk az SZTE Füvészkertjében az első Gombásznapon.

– De jó, itt mindenféle gombát meg lehet ismerni – kiáltotta a hatéves Bence, amikor meglátta a gombasimogatóban felsorakoztatott változatos fajokat. A kisfiúnak leginkább a többféle kézműves-foglalkozás és a gombasimogatás tetszett, ahol megtanulhatta, melyik gombákhoz szabad hozzáérni, és melyek jelentenek veszélyt. Első ízben rendezték meg a Gombásznapot a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében, az érdeklődők betekintést nyerhettek a Tisza-parti város környékén élő gazdag és egyedi gombafajok világába. Több százan látogattak el a programra, ami kellemes kikapcsolódást biztosított.


A gombák a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek

– Játékos formában csempésztük be a gombaismeretet a kicsik okításába. A kézműves-foglalkozásokon gomba alakú tárgyakat készítettek, ezenfelül lehetőségük nyílt taplófaragásra és -festésre, pöfetegpuffogtatásra, a gombasimogatóban pedig a fajok sokféleségével találkozhattak. Természetesen a felnőttekről sem feledkeztünk meg, a képekkel illusztrált interaktív bemutatón megismerkedhettek a gombahatározás fortélyaival – mondta el a Lokál Extra Szegednek Németh Anikó, a füvészkert igazgatója.

Játékos formában csempészték be a gombaismeretet a kicsik okításába

Őzlábgombával, rózsástövű fenyőtinóruval és déli tőkegombával érkezett az ingyenes gombaszakértői vizsgálatra Erdei Csaba és Erdeiné Jónás Erika. Megtudtuk, a házaspár férfitagjának kedvelt időtöltése a gombászás. Ha van egy kis szabadidőm, mindig ellátogatunk a Tisza-partra és a környéken található erdőkbe, mert ez vidék igen gazdag gombafélékben – mesélte Erdei Csaba, aki leginkább a gombagyűjtés kulináris részének hódol.


Nem árt az óvatosság

– Mivel rengeteg gombafaj van, amelyek közt mérgezőeket is számon tartunk, alapszabály, ha a természetben gyűjtünk gombát, mindig mutassuk meg fogyasztás előtt szakembernek, hiszen súlyos mérgezéseket kerülhetünk így el – hívta fel a figyelmet a veszélyekre Sándor Attila gombaszakérő.

– A különleges élőlények fontos ökológiai szerepet töltenek be, genetikai változatosságuk rendkívüli, a gyógyászatban nélkülözhetetlen hatóanyagokat termelnek, és nem utolsósorban látványos, színes termőtesteket hoznak létre – tudtuk meg Sándor Attila gombásztól. A szakértő kiemelte: a Szeged környékén élőknek érdemes az őszi időszakban felkeresni a közeli fenyveseket, hiszen nagyon sok finom gombát lehet találni ilyenkor. A sárga gévagomba hangsúlyos színeivel ártereink feltűnő jelensége, kedvelt élőhelye a nyárfák törzsén van, ezért érdemes nyitott szemmel járni az élő vagy elhalt lombos fák közt.

Az ország több pontjáról, többek közt a Mátrából és a Bükkből is „érkeztek” különleges gombafajok a füvészkertbe, így a látogatók nem csupán a Szeged környéki fajokat csodálhatták meg. A hobbigyűjtők frissen szedett gombáit a szakértők egész nap ingyenesen vizsgálták.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.