2017. november 03., péntek
Győző

Életmód

Népszerűek a hazai borvidékek

Jelentős eltérések vannak az egyes hazai borvidékek ingatlanpiacán: néhol az ingatlanár-robbanás már javában érzékelhető, néhol még nem tapasztalható komolyabb mozgás. A telekárakat természetesen a közművesítettség mértékétől a panorámáig számos tényező befolyásolja.

A magánszemélyek általában a beépíthető telkeket keresik. Ami a Balaton-felvidéket illeti, az északi parton főleg a kisebb értékű ingatlanok ára ugrott nagyot. A népszerűbb településeken, Paloznakon, Lovason vagy Csopakon egy kisebb téglaépület akár 10 millió forintba is kerülhet. A legkeresettebb ingatlanok azok a 3-5 millió forintért kínált, körülbelül 2-3 ezer négyzetméteres telkek, amelyeken csupán rosszabb állapotú épület és néhány gyümölcsfa található.


Az OTP Ingatlanpont tapolcai irodavezetője szerint a vevőjelöltek elsősorban azzal a szándékkal keresik ezeket, hogy a leromlott állapotú épületek helyére újakat építsenek. Ez azonban kifejezetten nehézkes, mivel a Balaton-törvény, a Natura 2000 besorolás, a nemzeti park védettsége és a szigorú helyi építési szabályok megkötik a tulajdonosok kezét. Nem csoda, hogy a legnépszerűbb helységekben, Szigligeten, Badacsonytomajon vagy a Szent György-hegyen számos földterület hever parlagon.

Szekszárdon és környékén kisebb az igény a telkekre, és a birtokokat tekintve a villányi borvidéken is hasonló a helyzet. A környező települések közül Siklós és Harkány népszerűbb, bár ott elsősorban a termál- és kevésbé a borturizmus hajtja a piacot. A Heves megyei Eger és Gyöngyös környékének ingatlanpiacára közvetlen hatással van, hogy a környéket több multinacionális vállalat választotta új gyáregység építésére.  A kisebb szőlőterületek, nyaralók a külföldiek körében is népszerűek.

Kapcsolódó Cikkek