2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb Sopron

Nívódíjas a Macskakő

A legrangosabb szakmai elismerést, a Múzeumpedagógiai Nívódíjat érdemelte ki a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeuma. A címet Szentendrén vették át a múzeum munkatársai. Az elmúlt 15 évben már másodszor érdemelte ki az elismerést a Soproni Múzeum.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabbnak számít a hazai múzeumpedagógiai szakmában. Azokat az intézményeket illeti az elismerés, amelyek a díjátadást megelőző évben létrehozott múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés idén Sopronba került.


Martos Virág és Szabadhegyi Zita kurátoroknak nagy szerepük van a gyermekmúzeum létrejöttében
Fotó: Soproni Múzeum

A Soproni Múzeum régi álma vált valóra azzal, hogy fél éve elkészült a gyermekmúzeum. Rövid idő alatt az egyik leglátogatottabb kiállítás lett, ebben az évben már több mint hétezren jártak a Szent György utcai épületben. Nemcsak a látogatók, a szakma is elismeri a Macskakő eredetiségét. Bizonyítja ezt a nemrég átadott Múzeumpedagógiai Nívódíj, amelyet a múzeum másodszor érdemelt ki az elmúlt 15 évben.

A Macskakő Gyermekmúzeum népszerű a soproni általános iskolások körében is

– Korábban az egyik kiadványunk miatt kaptunk nívódíjat, most egy egész kiállítást, illetve az abban zajló munkát értékelték – nyilatkozta dr. Tóth Imre múzeumigazgató. – A díj indoklásában nem mellesleg az szerepelt, hogy a Soproni Múzeum  Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér állandó kiállítása az Eggenberg-házban egyedülálló módon valósítja meg a jelenben minden múzeum jövőképét. Egyszerre tölti be nemcsak a tudományos feldolgozó, ismeretátadó, hanem az aktív közösségi és szabadidős tér szerepét is. Az elismerés számomra azt bizonyítja, hogy jól gondoltuk, amit gondoltunk, egyszersmind azt is, hogy a gondolattól a megvalósításig végzett munka, melynek oroszlánrészét Martos Virág és Szabadhegyi Zita végezték, eredményes.
A Múzeumpedagógiai Nívódíj anyagi támogatással is jár, ebből olyan tárgyakat vásárol a múzeum a kiállítótérbe, amelyekkel a játék élménye még nagyobb lehet, illetve szeretnének saját ajándéktárgyakat is készíttetni.


Macskakő Gyermekmúzeum és Közösségi Tér
A kiállítótérből és egy múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiségből álló Macskakő Gyermekmúzeum 2017 januárjában nyílt meg. A Macskakő a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthetően, érdekes módon, tárgyközpontúan és interaktívan.

Sok-sok érdekességet kínál a múzeum
Fotó: Soproni Múzeum

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.