EUR: 345,57 Ft
CHF: 321,43 Ft
2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Belföld

Novemberben nyugdíjemelés és nyugdíjprémium jön!

Novemberben 2,7 millió nyugdíjas és egyéb ellátott számíthat a januári 1,6 százalékos nyugdíjemelés 1 százalékos kiigazítására, miután a 2017. évi infláció első nyolchavi tényleges mértéke a KSH hivatalos jelentése szerint 2,6 százalékos volt.

Szintén a novemberi nyugdíjukkal együtt azok az öregségi nyugdíjasok, akik tavaly már betöltötték a nyugdíjkorhatárukat és 2016 legalább egy napján már öregségi nyugdíjasok voltak, továbbá most novemberben is kapják a nyugdíjukat, nyugdíjprémumra is jogosulttá váltak, miután idén, 2017-ben a bruttó hazai termék (azaz a GDP) növekedése meghaladja a 3,5 százalékot.


Emellett a Miniszterelnökséget vezető miniszter legutóbbi bejelentése szerint a nyugdíjasok idén decemberben feltehetően ismét számíthatnak Erzsébet-utalványra is, ennek feltételeit a kormány még vizsgálja – de valószínűleg a tavalyi feltételekkel idén is megadják ezt a karácsonyi ajándékot a nyugdíjasok részére.

Jövő januárban pedig a 2018-ra becsült infláció mértékével, 3 százalékkal tovább nőnek a nyugdíjak és a hasonló ellátások.


Az elkövetkező három hónapban tehát három jogcímen biztosan, egy továbbin pedig feltehetően pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, amelyekből két emelés – a novemberi 1 százalékos korrekciós emelés és a januári 3 százalékos rendszeres emelés – be is épül a nyugdíjak összegébe

Korrekciós emelés

A nyugdíjak reálértéke 2010–2014 között a valódi mértéke fölé becsült inflációt követő emelések miatt több mint 8 százalékkal nőtt, ami felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével. A 2015. évi 1,8 százalékos, majd a 2016. évi 1,6 százalékos emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idei – szintén 1,6 százalékos – növelés már nem ellensúlyozta az infláció pénzrontó hatását. Ennek következtében novemberben 1 százalékos pótlólagos nyugdíjemelésben is részesülnek a nyugdíjasok, 2017. január 1-jére visszamenő hatállyal. Az emelés havi mértéke beépül a nyugdíj összegébe, így 2018 januárjában már ez az emelt összeg lesz a jövő évi 3 százalékos nyugdíjemelés alapja.

Nyugdíjprémium

A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy ha a bruttó hazai termék növekedésének 2017-ben várható mértéke meghaladja a 3,5 százalékot, és az államháztartás idei egyenlegcélja várhatóan teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni az arra jogosultaknak.

Ez esetben a nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata: a bruttó hazai termék növekedése 2017-ben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4, valamint a nyugellátás 2017. november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

Ha az idei GDP-növekedésnek a Nemzetgazdasági Minisztérium által megadott mértéke 4,1 százalék, akkor ebből kell kivonni a 3,5 százalékot, így adódik a 0,6 eredményként. Ezzel a szorzóval kell megszorozni a jogosultak esetében a novemberi nyugdíjuk 25 százalékát, de legfeljebb 20 ezer forintot, ennek a szorzásnak az eredménye lesz a nyugdíjprémium összege.

Ebből következően minden jogosult, akinek a novemberi nyugdíjösszege legalább 80 ezer forint vagy annál több, 12 ezer forint nyugdíjprémiumot kap. Akinek a nyugdíja kevesebb, mint 80 ezer forint, a tényleges novemberi nyugdíja összegének egynegyedét szorozzák meg a 0,6-os szorzóval, és ez az összeg lesz a nyugdíjprémiuma.

A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító hivatalból, a november havi nyugellátással együtt folyósítja.

Összegzés

Egy 80 ezer forintos nyugdíj esetében novemberben kiegészítő emelésként kézhez kaphat a nyugdíjas 11×800 = 8800 forintot (ennek egy hónapra eső része, 800 forint beépül a nyugdíja összegébe), emellett pedig kaphat 12 ezer forint nyugdíjprémiumot is (ez egyszeri juttatás, nem épül be a nyugdíj összegébe).

A 124 ezer forint átlagnyugdíj esetében novemberben 11×1240 = 13 640 forint kiegészítő emelés, plusz 12 ezer forint nyugdíjprémium várható.

2018 januárjában pedig a kiegészítő emeléssel növelt összegű nyugdíjakat emelik majd további 3 százalékkal.

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek