2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Belföld

Novemberben nyugdíjemelés és nyugdíjprémium jön!

2017. novemberében először számíthatnak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumra, emellett jár nekik az előre jelzettnél magasabb éves infláció miatti korrekciós emelés is. Decemberben ismét kaphatnak a nyugdíjasok Erzsébet-utalványt.

A jövő hónapban, novemberben 2,7 millió nyugdíjas és egyéb ellátott számíthat a januári 1,6%-os nyugdíjemelés  0,8%-os kiigazítására, miután a 2017. évi infláció első nyolc havi tényleges mértéke a KSH hivatalos jelentése szerint 2,4%-os volt.


Szintén a novemberi nyugdíjukkal együtt azok az öregségi nyugdíjasok, akik tavaly már betöltötték a nyugdíjkorhatárukat (azaz 2016-ben 63 évesek vagy idősebbek voltak), és 2016 legalább egy napján már öregségi nyugdíjasok voltak, továbbá most novemberben is kapják a nyugdíjukat,  nyugdíjprémumra is jogosulttá váltak, miután idén, 2017-ben a bruttó hazai termék (azaz a GDP) növekedése meghaladja a 3,5%-ot, konkrétan a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentése szerint a növekedés mértéke 4,1%.  Ráadásul a kormány kiterjesztette a jogosultak körét: a hírek szerint nem csak a törvényi feltételeknek megfelelő szenélyek kaphatnak nyugdíjprémiumot, hanem ennél jóval szélesebb kör, mindenekelőtt a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgyek is.

Emellett a nyugdíjasok idén decemberben ismét számíthatnak Erzsébet-utalványra is, a tavalyi feltételekkel.


Jövő januárban pedig a 2018-ra becsült infláció mértékével, 3%-kal tovább nőnek majd a nyugdíjak és a hasonló ellátások. (Amelyek összegét előtte meg kell növelni az idei korrekció százalékos mértékének, azaz a 0,8%-nak az egytizenketted részével.)

Az elkövetkező három hónapban tehát négy jogcímen nőni fognak a nyugdíjak.

Korrekciós nyugdíjemelés

A nyugdíjak reálértéke 2010-2014 között a valódi mértéke fölé becsült inflációt követő emelések miatt több, mint 8 százalékkal nőtt, ami felért egy 13. havi nyugdíj porlasztott kifizetésével. A 2015. évi 1,8%, majd a 2016. évi 1,6% emelés még mindig meghaladta a tényleges inflációt, de az idei – szintén 1,6%-os – növelés már  nem ellensúlyozta az infláció pénzrontó hatását.  Ennek következtében  novemberben  0,8%-os korrekcióban is részesülnek a nyugdíjasok, amelynek 2017-re járó teljes (tehát mind a 12 hónapra járó) összegét egyösszegben kapják meg novemberben. Jövő januárban pedig e korrekciós százalék egytizenketted részével megnövelik a nyugdíjat és ez lesz a jövő évi rendszeres nyugdíjemelés – amelynek mértéke 3% – alapja.

Nyugdíjprémium

Novemberben a pótlólagos emelés mellett nyugdíjprémiumot is fizet az állam.

A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy ha a bruttó hazai termék növekedésének 2017-ben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás idei egyenlegcélja várhatóan teljesül, akkor novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki 2016 legalább egy napján, valamint 2017. novemberében nyugellátásban részesül, és a nyugdíjkorhatárát 2016-ban betöltötte.

Ez esetben a nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata: a bruttó hazai termék növekedése 2017-ben várható mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4, valamint a nyugellátás 2017. november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 ezer forint.

Ha az idei GDP-növekedésnek a Nemzetgazdasági Minisztérium által megadott mértéke 4,1%, akkor ebből kell kivonni a 3,5%-ot, így adódik a 0,6 eredményként. Ezzel a szorzóval kell megszorozni a jogosultak esetében a novemberi nyugdíjuk 25%-át, de legfeljebb 20 ezer Ft-ot, ennek a szorzásnak az eredménye  lesz a nyugdíjprémium összege.

Ebből következően minden olyan öregségi vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülőnek (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjasokat és az esetleg még meglévő rehabilitációs járadékosokat), aki tavaly, azaz 2016-ban betöltötte a nyugdíjkorhatárát (azaz tavaly betöltötte a 63. születésnapját), emellett tavaly legalább egy napig nyugdíjban részesült és idén novemberben nyugdíjat folyósítanak a részére, és a novemberi nyugdíja összege legalább 80 ezer Ft vagy annál több, 12 ezer Ft nyugdíjprémiumot kap a nyugdíja mellé. A jogosulti kör a kormány döntése alapján bővült, így az a nyugdíjas is biztosan részesül nyugdíjprémiumban, aki tavaly még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárát: ilyen nyugdíjasok a nők kedvezményes nyugdíjában részesülők lehetnek mindenek előtt 🙂

A nyugdíjprémiumot a nyugdíjfolyósító hivatalból, a november havi nyugellátással együtt folyósítja. Ez a nyugdíjprémium viszont nem épül be a nyugdíj összegébe, vagyis a 2018. januári kötelező nyugdíjemelés során nem számít majd be az emelés alapjául szolgáló nyugdíjösszegbe.

Nyugdíjprémiumban nem részesül az a nyugdíjas, aki nyugdíjának a folyósítása szünetel, így novemberben nem kap nyugdíjat (ilyen például a nyugdíjasként a közszférában közalkalmazotti vagy hasonló közszolgálati jogviszonyban dolgozó személy). Az özvegyi nyugdíjasok közül nem részesül nyugdíjprémiumban az ideiglenes özvegyi nyugdíjas.

Összegzés

Egy 80 ezer Ft-os nyugdíj esetén novemberben korrekciós emelésként kézhez kaphat a nyugdíjas 12×640=7680 Ft-ot, s emellett kaphat 12 ezer Ft nyugdíjprémiumot is.

A 124 ezer Ft átlagnyugdíj esetén novemberben 12×992=11.904 Ft korrekciós emelés, plusz 12 ezer forint nyugdíjprémium várható.

2018. januárjában pedig a korrekciós százalék egytizenketted részével emelt nyugdíjösszeget emelik majd a 2018-ra járó rendszeres nyugdíjemelés költségvetési törvényben meghatározott mértékével, azaz  3%-kal.

Az Erzsébet-utalvány 10 ezer forintos összege nem épül be a nyugdíj összegébe.

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek