2020. június 07., vasárnap
Róbert

Program

Nyomás a moziba! Itt a Budapesti Klasszikus Film Maraton

Felújított Fábri-filmek és egyedülálló külföldi filmritkaságok az első Budapesti Klasszikus Film Maratonon!

Az elmúlt hónapokban újjászervezett Filmarchívum négynapos nemzetközi archívfilm-fesztivált rendez Budapesten. Az első Budapesti Klasszikus Film Maraton 2017. november 2–5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Francia Intézetben és a Corvin moziban lesz.


A Filmarchívumot működtető Magyar Nemzeti Filmalap tíz évre szóló Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programot indított el a nemzeti filmvagyon alkotásainak restaurálása érdekében. Elsőként Fábri Zoltán teljes életműve került be a programba. A magyar film nagy klasszikusa, Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából a közönség először a Budapesti Klasszikus Film Maratonon láthatja a rendező öt, digitálisan restaurált filmjét. A rendezvény nyitódarabja a Cannes Classicsban már nagy sikerrel vetített Körhinta lesz.

A rendezvénysorozatban látható lesz a Hannibál tanár úr, a Két félidő a pokolban, az Utószezon és A Pál utcai fiúk digitálisan restaurált, 4K felbontású mozikópiája is. Restaurálásuk az operatőrök – Hegyi Barnabás, Szécsényi Ferenc és Illés György – tanítványainak közreműködésével készült. A 100. évfordulóra megjelenő díszdobozos életműsorozat első, öt lemezt tartalmazó DVD-kollekciója az 1955–61 között készült korai Fábri-filmek teljes körűen restaurált, kiemelkedő darabjait tartalmazza, számos korabeli és frissen forgatott extra kíséretében. A díszdobozos Fábri-DVD bemutatása a Budapesti Klasszikus Film Maraton első eseménye lesz. A maratonon egy kerekasztal-beszélgetés keretében mutatják be Barabás Klára „A történelem körhintáján” című Fábri Zoltán-monográfiát is.


Az idén 60 éves Filmarchívum a kezdetektől fogva együttműködik – elsősorban – a környező országok filmarchívumaival. A kooperáció a gyűjtemények bővítése, óvása és kutatása miatt is elengedhetetlen fontosságú. A Budapesti Klasszikus Film Maratonon a restaurált magyar remekek mellett olyan, Magyarországon ritkán vagy sohasem vetített külföldi filmcsemegéket is láthat 35 milliméteres kópiáról a magyar közönség, amelyeket külföldi filmarchívumok „születésnapi ajándékként” küldtek a rendezvényre. A Nyitott archívumok című programban a magyar vonatkozású régi mesterműveket teljes pompájukban, gyönyörűen felújítva élvezheti a közönség.

A német filmintézettől érkezik a Vaszary Gábor bestsellere alapján, Romy Schneider főszereplésével készült Monpti, a Deutsche Kinemathektől a Rudolph Máté által fényképezett Vampyr, a francia CNC archívumából az 1938-ban teljes egészében Budapesten forgatott Egy pesti éjszaka. Az amszterdami EYE Filmmuseumból jön Kertész Mihály Utolsó hajnala, a Bolognai Cinetecából pedig a Martin Scorsese World Cinema Foundation által felújított két film: André de Toth Két lány az uccán és Fejős Pál Tavaszi zápor című alkotása.

A Cseh Filmarchívum az Oscar-díjas Üzlet a korzónt küldi, amelynek rendezője, Ján Kadár Budapesten született, a szlovákoktól jön a szlovák–magyar koprodukcióban készült Szent Péter esernyője, a Szerb Filmarchívumból pedig Dusan Makavejev Szerelmi ügy, avagy egy postáskisasszony tragédiája című filmje, amelynek főszereplője a magyar származású Eva Ras.

Kapcsolódó Cikkek