EUR: 347,18 Ft
CHF: 325,11 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Ózd

Október 6. – gyásznap a hősökért

B.-A.-Z. megye 3. számú választókerületének szinte minden településén tartottak megemlékezéseket nemzeti gyásznapunkon. Szendrő református templomában előbb hálaadó istentisztelettel, majd a helyi református iskola tanulóinak műsorával elevenítették fel 1849 októbere hatodik napjának tragikus eseményeit.

E nap minden magyar számára – bárhol éljen a világban – az emlékezet napja, tisztelegve a kivégzett 13 honvédtábornok és Batthyány Lajos miniszterelnök előtt, akik nemzetünk szabadságáért adták életüket.


Az 1848–49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon kivégezték a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a bukást követően kerültek osztrák fogságba. Így a nemzet vértanúja lett: Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Pesten pedig ezen a napon végezték ki Batthyány Lajos volt miniszterelnököt

Szendrőn a templomkerti kopjafánál rótták le a megemlékezők a kegyeletüket

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.