2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Életmód

Poloskainvázió: Így küzdjünk ellene

Évről évre egyre többen szenvednek a címeres poloskáktól. Az árukereskedelemmel érkezett rovarok természetes ellenség hiányában és kedvező akklimatizálódásuk miatt remekül érzik magukat Magyarországon. A főváros mellett a nagyobb városok – Pécs, Miskolc, Győr, Debrecen – a legfertőzöttebbek – derül ki a címerespoloska-fertőzöttség térképéről, amely a budosbogar.hu-n található.

– Évről évre egyre több bejelentést kapunk, ezért döntöttünk úgy, hogy felmérjük a fertőzöttség mértékét. Közel háromezer bejelentést regisztráltunk és helyeztünk el irányítószám alapján a térképen. Minket is megdöbbentett a fertőzöttség mértéke – mondta Szigeti Zsolt, az Abatox Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az előző évi trendeket figyelembe véve szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget ezek a szipókás rovarok. Ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, ezzel rengeteg bosszúságot okozva.


– Mivel ezek a rovarok árukereskedelem útján „importálódtak” hazánkba, nem meglepő, hogy főként a nagyobb városokban terjedtek el leginkább. Ráadásul városi környezetben az átteleléssel sincs gondjuk, hiszen könnyen képesek behúzódni a házak apróbb zugainak kevésbé fagyos pontjaira. Immunrendszerük mínusz 20 fokig csak „lelassul”, de nem áll le, a peték pedig egészen mínusz 50 fokig is bírják a farkasordító hideget – mondta Szigeti Zsolt. Mivel a kártevőnek természetes ellensége nincs, irtása nem lehetséges, a növények nedvét szívó élőlény a levelekre rakott peték által gond nélkül szaporodik. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint még közel sincs olyan mértékű invázió, amilyenre még számíthatunk. Azonban ez lehet a büdösbogár veszte. A problémát várhatóan maga a természet oldja meg, ugyanis ha a kedvező környezeti feltételek miatt egy faj egyedszáma átlépi eltartóképessége határait, könnyen összeroppanhat az állomány. Termékenységcsökkenés vagy épp fajon belüli betegségek jelenhetnek meg, ami visszavetheti számuk növekedését. Amíg ez megtörténik, sajnos mindenkinek meg kell küzdenie az otthonában ezekkel az alattomos kártevőkkel. Szúnyoghálóval és rövid hajnali szellőztetéssel megnehezíthetjük, hogy befészkeljék magukat a lakásba. Ha mégis bejutottak, a legjobb megoldás a rovarok elfogása, mert a vegyszeres irtás nem hatékony.

 

Kipróbált házi praktikák

Nedves törölköző a ház közelében – Tegyünk ki éjszakára egy nedves törölközőt az udvarra. Reggel egy csomó poloska összegyűlik rajta. Jobb, ha a törülköző függőlegesen lóg, arra szívesebben másznak. A poloskás törölközőt poloskákkal együtt tegyük egy vödör szappanos vízbe. Attól elpusztulnak.

Mosószeres víz – Keverjünk egy liter forró vízbe 1/2 csésze mosogatószert. Ezzel spricceljük le a poloskát.

Mentás riasztó – Fél liter vízbe tegyünk 10 csepp mentaolajat, majd ezt spricceljük a poloskákra. Fújjuk be vele a poloskás növényeket, illetve körbe az ablakkeretet, de leginkább az ablakpárkányt.

Fokhagymás riasztó – A mentához hasonlóan ez is taszító hatású. Fél liter vízbe reszeljünk bele 2 fej fokhagymát. Fújjuk be vele a poloskás növényeket, illetve körbe az ablakkeretet, de leginkább az ablakpárkányt.

Hajlakk – A lakásban röpködő poloskát célozzuk meg hajlakkal. Ha eltaláltuk, amikor a lakk megszárad, leesik, ekkor papír zsebkendővel fogjuk meg és húzzuk le a vécében.

 

Így készítsen büdösbogárcsapdát


Kapcsolódó Cikkek

 • Divatos holmik batikolással

  Divatos holmik batikolással

  A népi ruhafestészetben dédanyáink szívesen alkalmazták a batikolást. Akik manapság szeretik megújítani a ruhatárukat, évtizedek alatt újra felfedezték maguknak ezt a módszert. Így mindig divatos ingekkel, blúzokkal gyarapíthatják ruhatárukat.

 • Búzavirág: gyógyít, díszít

  Búzavirág: gyógyít, díszít

  Ki ne szeretné a nagyon szép kék színű búzavirágot? Tapintása kellemes érzetet biztosít, jó illata van. Látványára a szelídség jut eszünkbe. Népmesék és elbeszélések középpontjában állt mindig: a szerelmes legény mezei virágokból font jegyesének koszorút.

 • Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  A karantén idején divatba jött balkonkertészet egyik leghasznosabb hozadéka, hogy rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények.