2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Külföld

Ön is biztosan a fékre lépne, ha ez a 3D-s zebra közeledne

Meglepően hatásos és egyben költséghatékony megoldással igyekszik még biztonságosabbá tenni a közlekedést egy izlandi cég.

A Vegamálun kreatív emberei ugyanis felismerték, hogy nem feltétlenül kell milliárdokat beleölni különféle közlekedésbiztonsági rendszerekbe, éppen elég, ha a sofőrök agyát be tudják csapni, ezzel késztetve őket lassításra.


/Fotó: Profimedia, Ferrari

A cég olyan térhatású zebrák tesztelését kezdte meg élesben, amelyek az optikai csalódást kihasználva akarva-akaratlanul fékezésre kényszerítik a sofőrt. Igaz, Izlandon nincs olyan nagy gyalogosforgalom, ám Ísafjörðurban már el is kezdték tesztelni az újítást.

A cég szóvivője elmondta, hogy ha egy sofőr először lát ilyen „lebegő” zebracsíkokat, szinte biztos, hogy lassítani fog. Ha viszont sokadszor halad keresztül a 3D-s gyalogátkelőn, már nem garantált, hogy csökkenti sebességét, azonban a kiemelt figyelem megmarad.

/Fotó: Profimedia, Ferrari

Egyébként ez a különleges 3D-zebra csak egy bizonyos szögből nézve téveszti meg az agyat, pár méterrel arrébb állva már jól látható a „csalás”. A Nyugati-fjordok 4100 lelket számláló központjában imádják a formabontó biztonsági újítást, arról nem is beszélve, hogy az alkotás tökéletes mémalapanyagként szolgál. Elég csak a Beatles legendás, zebrán átsétálós lemezborítójára gondolni.

Beatles - Abbey Road

Beatles – Abbey Road

Kapcsolódó Cikkek