EUR: 345,12 Ft
CHF: 319,92 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Külföld

Orbán: A kettős mérce a kétsebességes Európa bevezetése

A kettős mérce tulajdonképpen nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős termékminősége gyakorlatának megszüntetéséért a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

Az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvényen a magyar miniszterelnök nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a közép-európaiak gyanakvóbbak, mint a nyugat-európaiak, kis jelekből is nagy dolgokat szoktak kiolvasni.


Hangsúlyozta, az ember úgy érzi, a kettős mérce tulajdonképpen nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése, és ha kétsebességes Európa van, “mi, közép-európaiak biztosan rosszul fogunk járni”.

A schengeni megállapodás megvédésére, betartására szólította fel az Európai Unió intézményeit Orbán Viktor  a visegrádi országok vezetőinek a kettős termékminőség témájának ügyében tartott egyeztetését követően.


“Ha előre akarunk lépni, akkor ne kezdjük azzal, hogy visszalépünk” – hangsúlyozta, és negatív példaként említette a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet sorsát.

Néhány éve az európai külső határok zárva voltak, a belsők pedig nyitva, ma lassan fordítva van ez – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette, az európai intézményeknek be kell tartaniuk az európai jogrendet, vissza kell térni a schengeni megállapodáshoz.

Az Európai Bizottság a szerződések őre, ne a tagállamok csendőre legyen

A miniszterelnökök az Egyenlő minőségű termékeket mindenkinek című rendezvény után álltak a sajtó képviselői elé.

Orbán Viktor elmondta: az európai intézményektől azt várják, hogy megvédjék az unió már meglévő eredményeit.

Ez különösen igaz a bizottságra: az a szerződések őre, ne pedig a tagállamok csendőre legyen – jelentette ki. A kormányfő hozzátette: a bizottság ma a tagállamok csendőre, és közben nem őrzi a már elért közös eredményeket.

Ezen változtatni kell – szögezte le Orbán Viktor.

A miniszterelnök a “Soros-tervről” szóló nemzeti konzultációra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy a tárgyaláson a migráció is szóba került, mert arról mindig beszélnek.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek