2020. május 25., hétfő
Orbán

Külföld

Őrizetbe vettek Svájcban két tunéziai állampolgárt a marseille-i merénylettel összefüggésben

Őrizetbe vettek két tunéziai menedékkérőt a svájci-olasz határon terrorizmus gyanújával – jelentette kedden a svájci rendőrség. A hatóságok feltételezése szerint nem kizárt, hogy közük van az október 1-jei marseille-i késeléses merénylethez.

A két tunéziai ellen korábban az olasz hatóságok kérésére nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. Jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.


Október elsején a tunéziai Ahmed Hanadzsi a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarnál halálra késelt két nőt, és közben azt kiáltotta, hogy “Allah akbar!” (=Isten a leghatalmasabb!). A támadót a helyszínen agyonlőtték a főpályaudvarán járőröző katonák.

Ahmed fiatalabb testvérét, Anísz Amrit a terrorizmusellenes olasz nyomozóigazgatóság emberei a múlt szombaton vették őrizetbe az olaszországi Ferrara városában. A férfit kiadják Franciaországnak.

Ahmed Hanadzsi 2003-ban, fiatalkorúként érkezett Európába, valószínűleg Olaszországon keresztül jutott el Franciaországba. 2008 és 2014 között a közép-olaszországi Aprilia városában egy olasz nővel élt házasságban. 2012-ben több hónapot ült egy olasz börtönben lopás és kábítószer-kereskedelem miatt. Az olasz hatóságok szerint a börtönben, valamint testvére hatására radikalizálódhatott.

A két férfi harmadik fivérét, Anur Hanadzsit szintén terroristagyanús személyként tartják számon. Róla az olasz sajtó kedden éppen azt írta, hogy Svájcban tartózkodik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek