2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Békéscsaba

Őrizzük meg a mosolyt a hétköznapokban!

A Lelki Egészség Világnapjához kapcsolódva szerveztek konferenciát a közelmúltban Békéscsabán. A rendezvényen előadást, vagy inkább workshopot tartott Szabóné dr. Kállai Klára klinikai szakpszichológus is, hiszen a rövid előadás után inkább a gyakorlati problémákról esett szó.

A Lelki Egészség Világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte és az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott hozzá. A világszövetség 1948-ban alakult, az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.


A szakpszichológus a konferenciával kapcsolatban kiemelte, hogy a fő célja, hogy felhívja a figyelmet a lelki egészség fontosságára, mert sokan ezzel is úgy vannak, mint a testi egészséggel: csak akkor kérnek segítséget, amikor már baj van, pedig ez a típusú „jóllét” ugyanúgy karbantartható, elősegíthető. Szó volt arról, mi mindent tehetnek maguk a szakemberek, akik mások lelki egészségével foglalkoznak, saját magukért, és általánosságban az egyén mit tehet saját magáért. A konferenciáknak minden évben van egy fő témája, kulcsszava, idén ez a reziliencia volt, ami rugalmas ellenálló képességet jelent.

A szakember témaköre és egyben előadásának a címe A pedagógus is ember volt, döntően pedagógusok vettek részt ebben a szekcióban, arra keresve a választ, hogyan végezhetik hosszú távon a munkájukat jól, kiégés nélkül, egészségesen és boldogan. Egy olyan védőpajzsot próbáltak közösen találni vagy kifejleszteni, ami megvédi az ő lelki egészségüket a stressztől, a mindennapok megpróbáltatásaitól, hiszen nem jó, ha ezeket a gyerekek érzik rajtuk. Az iskola rendszere és a diákok is nagyon sokat változtak, más lett az értékrend, ehhez pedig a pedagógusoknak is folyamatosan alkalmazkodni kell.


Manapság a tanároknak a közömbös gyerekek sokkal nagyobb kihívást jelentenek, mint az agresszív fiatalok. Számukra a motivációt megtalálni nagyon nehéz, ezt már a nemzetközi kutatások is alátámasztják. Egy negatív vagy közömbös „erőtérben” sokkal nehezebb bármilyen információt átadni a gyerekeknek. Egy egyszerű hétköznapi példa: egy mosolygó pedagógussal sokkal szívesebben működnek együtt a diákok. De egy stresszes napon hogyan lehet a mosolyt megőrizni, erre keresték a választ a szakemberek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.