2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Kecskemét

Orth Péter és a Csárdáskirálynő

Húszévesen kétmondatos szerepe volt a Csárdáskirálynőben Szolnokon. Akkor hosszú kihagyás után lépett színpadra, és hosszú idő után az volt az első feladat, amit nem csak megúszni akart. Orth Péterrel – akit a kecskeméti színház Csárdáskirálynőjében Edvin szerepében láthat a közönség – útkeresésről, maximalizmusról, elszalasztott és kihasznált lehetőségekről is beszélgettünk.

– Mi volt a Csárdáskirálynővel kapcsolatos első élményed?
– Érettségi után statisztáltam a szolnoki színház és az Operettszínház közös produkciójaként létrehozott Csárdáskirálynőben Szolnokon. Hosszú kihagyás után ez volt az első színházi munkám. Szerettem volna, hogy felfigyeljenek rám, ezért minden idegszálammal arra koncentráltam, hogy jól csináljam.

Orth Péter (balról a második) a Kecskeméti Katona József Színház színpadán. Fotó: Walter Péter

– Miért volt ennyire fontos?
– Messziről kellett visszatalálnom a színészethez. Az 1991-es Légy jó mindhalálig után több mint 10 év telt, mire újra a színpad közelébe kerültem. Ha elszoksz a munkától, akkor a legapróbb feladat is rengeteg energiát igényel. És én elszoktam: a gimit végigbuliztam, semmit sem csináltam kitartóan, nem tettem oda magam se a tanulásban, se a sportban. Aztán jött a színészet újra és vele együtt a Csárdáskirálynő, és évek óta ez volt az első dolog, amit nem csak „megúszni” akartam.


Orth Péter
MTVA Fotó: Zih Zsolt

 

– Mi volt a fordulópont? Mi hozta meg az áttörést, amitől egy csapásra maximalista lettél? 
– Érdekelt, amit csinálok! Ennyi! Nem volt tudatos döntés. Korábban semmit sem tudtam úgy csinálni, hogy mindent beleadok. A színészettel éppen ellenkező a helyzet: csak úgy tudom csinálni, ha mindent beleadok.

– A Légy jó mindhalálig sikere után miért nem volt folytatás? Miért maradt ki tíz év?
– Jó visszhangja volt az előadásnak, rengeteg meghívást kaptam, amit 11 évesen egy idő után már inkább teherként éltem meg, nem pedig pozitívumként. Felkértek egy élő magazinműsor vezetésére a televízióban! És egyszer csak ott ültem a stúdióban, teljesen magamra hagyva – iszonyú stressz volt. Amikor vége lett a műsornak, egyetlen dologban voltam biztos: soha többet nem akarok ilyen helyzetbe kerülni. Ha a többi gyerek kint focizik a játszótéren, akkor én is ott akarok focizni, nem stúdiókban feszengeni.


– És ebben az esetben mi volt a fordulópont? 
– Vége lett a giminek, és rákényszerültem, hogy átgondoljam, mit akarok kezdeni az életemmel. Nem sok választásom volt, mert egyetlen dolog érdekelt: az emberek. Két terület foglalkozik ezzel: a pszichológia és a színház. Választanom kellett, és mivel a színészetet a pszichológiánál szerteágazóbbnak és gyakorlatibbnak, fizikálisabbnak éreztem, e mellett döntöttem.

– Hogy érzed magad a Csárdáskirálynőben?
– Belesodródtam. Először csak a kihívást láttam benne, aztán – szinte észrevétlenül – elkezdett átjárni a szerep, majd mostanra már élvezem a játékot és kezdem ajándékként megélni. A Csárdáskirálynő története mindenkihez megtalálja az utat – legyen az néző vagy színész. A szerelemről szól, mégpedig olyan erővel, ami száz év múltán is eljut az emberek szívéig.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.